-

NaslovnaVestiVesti iz svetaNick Cave objašnjava zašto ne želi da promeni stare problematične tekstove svojih pesama

Nick Cave objašnjava zašto ne želi da promeni stare problematične tekstove svojih pesama

Nick CaveNa sajtu The Red Hand FilesNick Cave je u odgovoru na pitanje jednog slušaoca objasnio zašto ne želi da promeni stare tekstove nekih od svojih pesama koji u današnje vreme mogu biti problematični.

Danas, neke od mojih pesama mogu izgledati pomalo razdražljivo. One su poput dece koja su se veselo igrala u školskom dvorištu, dok im u jednom trenutku nije rečeno da su sve vreme imale neki skriveni fizički deformitet. Njihova mala srca tada potonu i one se upiške u gaće. Napuštaju igralište goreći od stida dok se prezriva, po svom ubeđenju pravična budućnost okreće sa svojim kamenom i nišani metu, započeo je Cave svoje objašnjenje.

Ipak, Cave se u nastavku pita kako je stvaralac pesme mogao da predvidi da će budućnost izgubiti smisao za humor, za razigranost, kontekst, nijanse i ironiju i pasti u ruke večno iznervirane grupe konzervativnih ljudi?

On priznaje da su pisci verovatno mogli da budu pažljiviji sa svojim rečima, ali objašnjava da zbog toga nikako ne treba kazniti same pesme, već njihove stvaraoce. Pesme su božanski konstituisani organizmi. One imaju svoj sopstveni integritet. Koliko god nesavršene mogu biti, njihove duše se moraju zaštititi po svaku cenu, objašnjava on.

Na kraju, on zaključuje: Radije bih bio zapamćen po tome što sam napisao nešto neugodno ili uvredljivo nego da budem zaboravljen jer sam napisao nešto mlako i bez krvi.

Ceo odgovor možete pročitati ovde.

Najnovije vesti

Izdvajamo