-

NFT ponuda Ozi Ozborna na meti prevaranata

Ozzy Osbourne

Greška u kratkom linku povezana sa NFT ponudom Ozija Ozborna navodno je obožavaoce koštala hiljade dolara. Ozborn je u decembru pokrenuo sopstvenu liniju NFT-ova, nazvanu CriptoBatz, a kolekcija sadrži 9.666 nezamenljivih tokena.

„Već neko vreme pokušavam da se uključim u akciju NFT-a, pa kada sam tražio od Šeron Dosadnog majmuna za Božić nakon nekoliko neuspešnih pokušaja da kupim svoj, a ona je rekla ne, odlučio sam da napravim svoj“, Ozborn kaže putem saopštenja.

CriptoBatz je promovisan pomoću jedne veze do zvaničnog CriptoBatz Discord-a a kasnije je zamenjen kraćim. Prevaranti su navodno preuzeli vlasništvo nad napuštenom vezom i napravili lažni Discord server.

Zvanični postovi na društvenim mrežama, uključujući tvitove sa Ozbornovog naloga, nisu uspeli da izbrišu reference na staru vezu, koju sada potencijalno kontrolišu prevaranti koji su možda ubedili neke pojedince da povežu svoje novčanike za kriptovalute.

Discord je saopštio da je upoznat sa incidentom i da je u kontaktu sa vlasnicima servera.  „Naš tim preduzima akciju kada saznamo za napade poput ovog, uključujući zabranu korisnika i gašenje servera“, kaže Piter Dej, viši menadžer za korporativne komunikacije u Discord-u.

NFT je skraćenica za “non-fungible token”. On radi na blokčein tehnologiji, baš kao i Bitcoin, ali za razliku od 21 miliona bitkoina koji će na kraju biti iskopani, NFT je jedinstven, ne može se kupiti ili prodati u delimičnim količinama i ne može se trgovati za identičan NFT.