-

NaslovnaVestiVesti iz svetaMySpace izbrisao dvanaest godina muzike

MySpace izbrisao dvanaest godina muzike

MySpace, pionirski, ali sada već iščezli portal koji je pomogao pri lansiranju društvenih mreža početkom veka, izgubio je svu muziku koja je postavljena na toj platformi od 2003. do 2015. godine.

Oni najmlađi zaljubljenici u muziku možda ni ne znaju za MySpace.com. Oni koji su muzički stasavali početkom novog milenijuma pak znaju koja je bila njegova važnost u smislu promocije i vidljivosti nezavisnih muzičara, jer promociju nisu nikad ni imali od strane regularne diskografije. MySpace je bio generator onoga što je u muzičkom svetu ubrzo dobilo naziv “indie”, a prve velike zvezde koje su došle s Myspacea bili su Arctic Monkeys.

MySpace je bio najveća društvena mreža između 2005. i 2008. godine, te je u jednom trenutku čak bio i prestigao Google po posećenosti. Neke statistike navode da je na MySpaceu bilo pohranjeno oko 53 milijona pesama. Današnjim očima gledano, MySpace je bio nešto poput Facebooka za muziku.

Kako javlja inostrani mediji, MySpace je usled migracija sa servera na server izgubio bazu podataka koja je pokrivala period od 2003. do 2015. godine. I to ne samo muziku, već i fotografije, video sadržaj i tekstove. Zaista se može konstatovati da je šteta nemerljiva.