-

NaslovnaVestiVesti iz svetaMuzika spasava planetu: Dejvid Gilmor donirao novac za borbu protiv klimatskih p...

Muzika spasava planetu: Dejvid Gilmor donirao novac za borbu protiv klimatskih promena

Na nedavnoj aukciji u Njujorku, Dejvid Gilmor (Pink Floyd) prodao je svojih 127 gitara, a sav novac (više od 21 000 000 dolara) donirao je dobrotvornoj organizaciji ClientEarth, čija je delatnost zaštita planete, te borba protiv klimatskih promena.

Tokom aukcije oboreno je nekoliko svetskih rekorda u prodaji gitara. Za najveći iznos je prodata Dejvidova posebna Black Strat gitara, koju je svirao od albuma The Dark Side of the Moon, pa do The Final Cut. Nju prati jedinstvena istorija, što joj je dodatno podiglo vrednost. Naime, kupio ju je još 1970. godine kao zamenu za gitaru koja mu je ukradena, a na njoj je uradio i brojne izmene kako bi savršeno zvučala.

Takođe, oboren je rekord i za Gibson Les Paul model, koju je Dejvid svirao za Another Brick in the Wall, part 2, a prodao za 447 hiljada dolara.

Na osmočasovnoj aukciji je učestvovalo mnogo ponuđača iz 66 zemalja sveta, a posebno se istakao Džim Irsej, vlasnik američkog ragbi tima Indianapolis colts, keširajući više od 5 miliona dolara.

Gilmor je u januaru, u vezi sa aukcijom, izjavio za Rolling Stone: ”Istovremeno sam tužan što ću ostati bez svojih instrumenata, ali srećan što novac odlazi u dobre svrhe. Ako mi treba neka određena gitara, kupiću novu. Sve su one sredstva u mom poslu. One mi daju muziku, ali na kraju – one su samo sredstva.”

Ovim potezom je slavni muzičar pokazao svoju veličinu, misleći na budućnost mlađih pokolenja. Osim toga, on je i dokazao da muzika može uticati na spasavanje planete.