fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz sveta Muzički filmovi i knjige koje nas očekuju u 2015. godini

Muzički filmovi i knjige koje nas očekuju u 2015. godini

Srđan Kostić
Funkcija: Novinar Sebe vidi kao: Kulturnog, finog, lepo vaspitanog, pametnog, prelepog, genijalnog, nadahnutog, iskrenog, nepipača hleba i pre svega skromnog Moto: Slušaj majku i hardkor.

Montage of Heck – novi dokumentarac o frontmenu Nirvane

Britanski Guardian napravio je listu filmova i knjiga o muzičarima i muzici koje treba da očekujemo u 2015. godini, koja će po svemu sudeći biti veoma bogata ostvarenjima ovog tipa.

Jedan od onih koje publika širom sveta iščekuje svakako je “Montage of Heck” dokumentarac o Kurtu Kobejnu, koji je sniman osam godina. U njemu će se naći privatni snimci Kobejna, neobjavljeni demoi i još mnogo toga. Film bi trebalo da izađe u maju, a uporedo s njim izlazi i dokumentarac “Salad Days”, koji govori o hardkor pank sceni Vašingtona i u kome se pored hardkor legendi poput Ijana Mekeja i Henrija Rolinsa pojavljuje i nekadašnji Kobejnov kolega iz benda Dejv Grol. Zanimljivo je da je Kobejn veoma poštovao ‘DC hardkor scenu’ i da je verovao da ju je izneverio.

Drastično drugačiji pogled na isto doba u muzici stiže nam u avgustu kroz film “Straight Outta Compton”, igrani film koji govori o jednom od najpoznatijih rep grupa NWA. Ajs Kjub i Dr Dre su producenti filma, a samog Ajsa u filmu će glumiti njegov sin O’Šej Junior.

“What Happened, Miss Simone?” ime je Netfilxovog dokumentarca o Nini Simon, koji govori o njenoj posvećenosti u borbi za građanska prava. Prošle godine na festivalu u Kanu prikazan je i film “Nina”, koji još čeka zvaničnu distribuciju i koga su propratile mnoge tužbe i kontroverze zbog izbora Zoe Saldane za ulogu Nine, najviše zbog svetlijeg tena glumice. Još jedna pevačica koja će dobiti svoj dokumentarac ove godine je i MIA, film posle višegodišnjeg snimanja i natezanja izlazi u septembru.

“Miles Ahead”, film o Majlsu Dejvisu očekuje se u toku godine. Don Čedl glumiće legendarnog džezera, a uz to je i režiser i delom finansijer filma. I Elton Džon dobija svoj film u ovoj godini, a, za mnoge će biti verovatno komično, Tom Hardi, poznat po ulogama Bejna u poslednjem Betmenu i Bronsona, glumiće popularnog Britanca.

Godina će biti bogata i memoarima, Kim Gordon iz legendarnog Sonic Youth napisala je knjigu o svom životu, a to je uradila i Peti Smit. Tu je i Trejsi Torn, čiji se poslednji bestseler odnosio na njeno majčinstvo i život kao pop zvezde, dok se u novoj bavi pevanjem, strahom od scene i mnogim drugim temama vezanim za muziku.

“Whiskey Bottles and Brand-New Cars: The Fast Life and Sudden Death of Lynyrd Skynyrd” je knjiga o pomenutom bendu koju je napisao poznati biograf Mark Ribovski i koja sadrži priču o poznatim rokerima, uključujući i avionsku nesreću u kojoj je poginulo nekoliko članova benda i ekipe.

Kompozitor Filip Glas napisao je memoare “Words Without Music” koja prati njegov život od Indije, preko Njujorka pa do saradnje s ljudima poput Martina Skorsesea. Moći ćemo da pročitamo i biografiju o pevaču The Kinks-a Reju Dejvisu, koju je sastavio Džoni Rogan, kao i knjigu o vodećem muzičaru britanskog folk rok pokreta Sendija Denija, jedinog pevača koji je gostovao na nekoj pesmi Led Zeppelina.