-

Mongolski folk metal bend The HU osvaja publiku širom sveta

The HUOve godine objavili su svoj prvi album mongolska metal grupa The HU, koja je već ranije, svojim singlovima lako pridobila publiku.

Ono po čemu je bend The HU zaokupio pažnju svojih slušaoca jeste jedinstvena siombioza teškog metal zvuka  i tradiocionalnih mongolskih muzičkih instrumenata. Ovaj spoj učionio je da za samo tri meseca nakon što su objavili svoja dva singla „Yuve Yuve Yu“ i „Wolf Totem“, imaju 9 miliona pregleda na youtube-u.

Pre nego što su izašli u javnost, ovi mongolski muzičari stvarali su svoj jedinstven i prepoznatljiv stil punih sedam godina. Njihova ideja bila je da svoj folklor povežu sa rock i metal žanrovima u svim elementima stvaranja muzike, prvenstveno u melodiji i tekstu, a zatim i vizuelizaciji muzike.

U želji da što približnije prikažu svoju tradiciju svetu koriste se tradiocionalnim mongolski instrumentima: morin khuur – vrsta žičanog instrumenta sa dve žice od konjske dlake, koje se sviraju gudalom. Na vrhu instrumenta uvek  je izrezbarena glava konja , kao simbol njihovih plemena i ovaj instrument najbitniji je u mongloskom narodu. Takođe koriste  thumur khuur, sličan dromboljama, svira se ustima, i nezaobilazna je mongolska gitara tovshuur, koju su svirali svakodnevno, ali i pre borbe. Bend se koristi i svojim tradicionalnim, grlenim načinom pevanja. Članovi benda su dugo godina izučavali načine sviranja na ovim instrumentima, profesionalno na konzervarutijumu za muziku.

Svoj stil nazivaju još i hunnu rock, nastalom po korenu reči hu što je mongolska reč za čoveka. Tradicionalna mongolska muzika, vezana je za njihov način života o kome pevaju, te se ti elmenti mogu naću u tekstovima pesama ovog benda, kao i u spotovima.

The HU je interesantan spoj istoka i zapada, a svakako na jedan interesantan i globalno prihvatljiv način, svetu prikazuje kulturu i tradiciju svog naroda.

 

 

Najnovije vesti

Izdvajamo