-

Metallica singlom „Lux Æterna“ najavljuje 12. studijski album

MetallicaNovim singlom „Lux ÆternaMetallica najavljuje 12. po redu studijsko izdanje. Odmah su otkrivani i važni detalji: album nosi ime „72 Seasons“, stiže 14. aprila 2023. godine, donosi 12 pesama sveukupnog trajanja više od 77 minuta, a sledi i velika svetska turneja!

U tri i pol minute karakterističnog čvrstog zvuka kojeg donosi najnoviji singl destilirano je posljednjih 40 godina rada benda, a prema riječima frontmana Jamesa Hetfielda, bend se radeći album osvrnuo na početke – i to ne samo karijerne, nego i životne:

„72 sezone. Prvih 18 godina naših života formiraju naše pravo ili lažno ja. Koncept onoga što su nam roditelji rekli o tome ‘ko smo’. Mogućnosti prepiranja oko toga kakva je naša osobnost. Smatram da je najzanimljiviji deo cele priče kontinuirano proučavanje tih temeljnih uverenja i načina na koji ona utiču na našu percepciju današnjeg sveta. Veliki deo našeg iskustva u odrasloj dobi rekonstrukcija je ili reakcija na proživljeno u detinjstvu. Ili smo zatvorenici detinjstva ili se oslobađamo tih okova. To nosimo sa sobom.“

Prvi singl „Lux Æterna“ kojeg su metal velikani otkrili s nadolazećeg albuma „72 Seasons“ dolazi u pratnji spota redatelja Tima Saccentija.

Budući da traje više od 77 minuta, album je opisan kao celovečernja zbirka novog materijala koji stiže nakon izdanja „Hardwired…To Self-Destruct“ iz 2016. godine. Uz CD, LP i digitalno izdanje, „72 Seasons“ će biti dostupan i posebnoj seriji na crnom vinilu te kolekcionarskim varijantama koje će biti dostupne u ograničenim količinama. Detaljnije informacije i prednarudžbe dostupne su OVDE.

Uz najavu albumu najavljeni su i datumi svetske turneje „M72“ koja će obuhvatiti velik dio 2023. i 2024. godine, a kao velika zanimljivost ističe to će u svakom najavljenom gradu svirati dve večeri zaredom. Takođe su najavljene različite predgrupe, dizajn pozornice zamišljen je da slavni „Metallica Snake Pit“ bude u samom središtu zbivanja, a posebnost je i što planiraju kreirati drugačije setliste za svaki grad. Novost su i posebni paket koji će vrijediti za cijelu turneju kao i poseban popust namijenjen najmlađim fanovima. Europskih datuma (zasad) nema puno na radaru, a celi raspored (zajedno s informacijama o ulaznicama*) dostupan je na službenim stranicama.

Najnovije vesti

Izdvajamo