fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Koliko zarađuje prvi čovek Glastonbury festivala?

Koliko zarađuje prvi čovek Glastonbury festivala?

Srđan Kostić
Funkcija: Novinar Sebe vidi kao: Kulturnog, finog, lepo vaspitanog, pametnog, prelepog, genijalnog, nadahnutog, iskrenog, nepipača hleba i pre svega skromnog Moto: Slušaj majku i hardkor.

michael-eavisGlavni čovek Glastonberi festivala Majkl Ivis izjavio je kako svojim stočarima daje više novca nego što zaradi od svog festivala.

“Zaradim oko 60.000 funti, što je manje od plata mojih stočara”, rekao je Ivis, čiji festival ima profit od preko 32 miliona funti, “Nisam od onih bogataša, fensi auto nije mi potreban, svojoj ženi uzeo sam Minija pre 14 godina. Ne volim ni da idem na odmore, jedino imam malu kolibu u Kornvolu”.

Ivis, koji je nedavno dobio nagradu za doprinos ‘živoj muzici’ od strane Music Industry Trust, dodao je i kako je odlučio da većinu prihoda da u dobrotvorne svrhe.

“Nemam tajne ‘štekove’. Pokušavam da doniram što više novca. Cilj nam je da na godišnjem nivou dođemo do cifre od 2 miliona funti. Volim taj izazov. Pre neki dan su mi javili da je ostalo oko četvrt miliona, rekoh im da ga se oslobode što pre, i već je poslat humanitarnim organizacijama”, rekao je on.

Glastonberi festival održava se još od 1970. godine (sa nekoliko pauza). Svake godine se karte rasprodaju za najviše nekoliko sati, a poslednjih nekoliko godina kapacitet je 135.000 posetilaca dnevno. Jedan je od najvećih muzičkih festivala na svetu i na njemu su bukvalno nastupila sva velika imena muzičke scene. Glastonbury je festival sa najvećom zaradom na svetu, a najpribližniji mu je Coachella iz SAD.

Majkl Ivis i njegov tim trude se da sve što je potrebno nabave od lokalnih dobavljača ako je moguće, i time su doneli ogroman novac lokalnoj zajednici. Tako je na primer 2007. godine 6 miliona potrošeno na saradnju sa lokalnim dobavljačima koji se nalaze u krugu od 30-ak kilometara od festivala.

Ivis je izgradio i renovirao bukvalno ceo Pilton, od novih kuća, biblioteke, puteva, do sportskih terena i mnogo toga drugog. Lokalci su počeli i da iznajmljuju smeštaj posetiocima festivala, tako da su prošle godine samo na smeštaj zaradili skoro pola miliona funti i još pola miliona na prodaju goriva. Procenjuje se da lokalna zajednica od turizma za vreme festivala profitira oko 30 miliona funti.