fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz sveta Kako je Roger Waters "srušio" Berlinski zid: 25 godina kasnije

Kako je Roger Waters “srušio” Berlinski zid: 25 godina kasnije

Roger WatersU julu 1989. godine, prilikom gostovanja u američkoj radio emisiji In the Studio with Redbeard, koosnivač Pink Floyda, Roger Waters, izjavio je da će ponovo vaskrsnuti koncertno izvođenje kultnog albuma „The Wall“ samo ako „Berlinski zid ‘padne’“. Četiri meseca nakon te izjave – Berlinski zid je srušen.

Roger-Waters-The-Wall-Berlin-9-20550Kako ne bi pogazio datu reč, Waters je zakazao koncert upravo u Berlinu, proslavivši tako pad Berlinskog zida, samo osam meseci nakon sudbonosnog događaja, 21. jula 1990. godine. Za mesto na kojem će se koncert održati izabrana je bivša „ničija zemlja“, tj. prostor između Potsdamer Placa i Brandenburške kapije.

Spektakularnu „The Wall“ binu dizajnirali su Jonathan Park i Mark Fisher (Pink Floyd, Rolling Stones, Tina Turner, U2…), a građa je iznosila 170 metara u dužini i 25 metara u visini. Veći deo zida na sceni napravljen je pre nastupa, dok se deo pravio u toku prvog dela programa, da bi se na kraju, tokom numere „The Trial“, trijumfalno srušio.

Plan je bio da se i među gostima koji će nastupiti sa Watersom nađu Peter Gabriel, Bruce Springsteen i Eric Clapton. Međutim, nijedan od pomenutih muzičara nije bio dostupan ili je odbio učešće. Nisu se pojavili ni Rod Stewart, niti Joe Cocker, iako su navodno potvrdili svoje prisustvo. Naposletku, na bini su se, pružajući podršku celom događaju, našli mnogi gosti, a neki od njih su: Scorpions, The Band, The Hooters, Van Morrison, Sinead O’Connor, Cyndi Lauper, Joni Mitchell, Bryan Adams, Marianne Faithfull. Inače, pored muzičara, svoj doprinos dali su i glumci, poput Tima Currya, Jerryja Halla i Alberta Finneya.

„The Wall“ spektakl okupio je više od 350.000 ljudi. Prema Watersovim izvorima, iz dokumentarca objavljenog kasnije, posle stopiranja prodaje ulaznica na koncert je ušlo još 100.000 ljudi. Time je Waters oborio rekord za najposećeniji koncert koji se naplaćivao, samo sedam dana nakon što je Jean Michael Jarre postavio novi svetski rekord po posećenosti, na koncertu u Parizu, nastupivši pred oko 2.5 miliona posetilaca.

Pre nekoliko godina Waters je ponovo oživeo Floydov “Zid” startovavši novu turneju pod imenom “The Wall”. Ovoga puta osavremenio je koncept da opomene ljude na moderna ratovanja koja se često ne vode oružjem već ekonomijom i politikom. U okviru turneje posetio je Beograd a za septembar najavljuje i koncertni film koji dodatno dokumentuje Rogerovu inspiraciju za turneju.