-

NaslovnaVestiVesti iz svetaJack White uspješno lansirao prvi gramofon u svemir

Jack White uspješno lansirao prvi gramofon u svemir

Jack-White-IcarusJack White je proslavio sedmu godišnjicu postojanja svoje diskografske kuće Third Man Records lansiranjem prvog gramofona u svemir.

Već 2012. godine, Jack White je sa svojim prijateljem Kevinom Carricom došao na ideju da u svemir pošalju gramofon koji bi svirao jednu od ploča u izdanju Third Man Recordsa. Izabrana ploča bila je singl “A Glorious Dawn” koji je glazbenik John D. Boswell napravio od isječaka iz Carl Saganovog dokumentarca “Cosmos” (1980) i “Stephen Hawking’s Universe” (1997). Usto je i ta ploča bila tri milijunti vinil otisnut u sklopu ove diskografske kuće.

Letjelica s gramofonom pod nazivom Icarus Craft uputila se prema svemiru 2. srpnja u saveznoj državi Idaho i za 1h i 21min dosegnula je visinu od 28,777m, odnosno stratosferu. Na toj visini i temperaturi od oko -50°C, balon se raspuknuo i letjelica se počela vraćati na Zemlju. Tijekom uspona, ploča je konstantno svirala no nakon eksplozije balona, igla se digla od ploče i ostala zaključana u toj poziciji da se nijedan dio gramofona ne bi oštetio. Letjelica je sletjela u obližnji vinograd i pritom ostala netaknuta.

Jack White je čitav događaj komentirao ovako: Naš glavni cilj od začetka do izvršetka ovog projekta bio je unijeti maštu i inspiraciju u svakodnevni diskurs glazbe i obožavatelja vinila. Kombiniranje naših kreativnih impulsa s impulsima otkrića i znanosti naša je strast. Čak i na projektu ove veličine bilo je uzbudljivo odlučiti napraviti nešto što još nitko nije napravio i raditi na ostvarenju tog cilja. Usto osjećamo i ogromno zadovoljstvo što smo ovim putem mogli odati počast nevjerojatnom znanstveniku i sanjaru Carlu Saganu. Nadamo se da će ostvarenje ovog našeg cilja inspirirati i druge ljude da imaju velike snove i započnu vlastite misije, kakve god one bile.

U nastavku možete pogledati video čitavog procesa (oko 2h) i njegov kratak sažetak (5min), objavljene 30. srpnja 2016., na dan sedme godišnjice Third Man Records-a.