-

Izlazi album Franka Zappe snimljen na koncertima u Zagrebu i Ljubljani

Zappa

U jesen 1975, pred kraj tipično produktivne i plodne godine koja je uključivala završetak produkcije albuma “One Size Fits All”, prolećnu turneju sa Captain Beefheartom (ovekovečenu na albumu uživo “Bongo Fury” objavljenom u oktobru te godine godine), Frank Zappa i njegov bend The Mothers odsvirali su svoje prve i jedine nastupe u Jugoslaviji u jeku jesenje turneje.

“Mothers of Invention Yugoslavian Extravaganza”, kako ju je Zappa nazvao, održala se u Zagrebu i Ljubljani 21. i 22. novembra 1975. sa kratkotrajnom i pomalo ogoljenom postavom koju su činili Andre Lewis (klavijature), Napoleon Murphyj Brock (tenor saksofon i glavni vokal), Norma Bell (alto saksofon, vokal), Roy Estrad (bas) i Terryj Bozzio (bubnjevi).

Zappa Records/UMG objaviće 14. oktobra “Zappa ’75: Zagreb/Ljubljana”, koji sadrži najbolje izvedbe sa jugoslovenskih koncerata poređanih tačnim redosledom setliste nastupa kako bi prvi put predstavio crème da la crème svake večeri. U produkciji Ahmeta Zappe i rizničara Joea Traversa, live album od 27 pesama može se pohvaliti sa gotovo dva i po sata potpuno neobjavljene muzike i biće dostupan digitalno (26 pesama bez prekida diska) ili kao dvostruki CD zajedno sa knjižicom od 32 stranice ispunjenom fotografije ere i sastava Gail Zappe i Johna Rudiaka s pronicljivim beleškama Traversa, intervju između njega i snimatelja Davyja Moirea, uz izveštaj iz prve ruke i ilustraciju bubnjara Terryja Bozzija.

Prethodno je jedina snimka ikada objavljena sa ovih koncerata bila izvedba “Black Napkins” iz Ljubljane uključena u izdanje iz 1996., “Frank Zappa Plays The Music Of Frank Zappa: A Memorial Tribute”; ovde je uvrštena izvedba te pesme iz Zagreba.

Najnovije vesti

Izdvajamo