-

Naslovna Vesti Vesti iz sveta Hrvatska dijaspora u Francuskoj tužila Boba Dylana i Rolling Stone magazin

Hrvatska dijaspora u Francuskoj tužila Boba Dylana i Rolling Stone magazin

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

bob_dylanJedan od najvećih pesnika rokenrola Bob Dilan tužen je zajedno sa francuskim ogrankom časopisa Rolling Stone zbog navodne rasističke izjave koju je muzičar dao za magazin.


Sporan intervju objavljen je još prošle godine, a na njega je reagovao Reprezentativni savet hrvatske zajednice i institucija u Francuskoj. Sporni intervju sadržao je rečenicu, izvučenu iz konteksta u kojoj Dilan govori da Srbi mogu nanjušiti hrvatsku krv kao što su Jevreji mogli nacističku.

Pitanje upućeno Dilanu bilo je da povuče paralelu između Amerike iz 1860ih i danas: “Mmm, Ne znam kako da kaže. To je kao… SAD su zapalili i uništili sebe u ime ropstva. SAD nije hteli diči ruke od toga. Moralo je da bude istisnuto. Ceo sistem je morao da bude iščupan nasilno. Dosta ubijanja. Šta, oko, 500.000 ljudi? Puno uništenja da bi zaustavili ropstvo. I to je sve o čemu se radilo. Ova zemlja je previše sj****a oko boje. To je distrakcija. Ljudi su posvađani samo zato što su druge boje. To je vrhunac ludosti i sputavao bi bilo koju zemlju – ili bilo koji komšiluk. Ili bilo šta drugo. Crnci znaju da neki belci nisu hteli da odustanu od robovlasništva – tačnije, da je bilo po njihovom, i dalje bi bili u lancima i ne mogu da se pretvaraju da to ne znaju. Ako imate goniča robova ili Klan u vašoj krvi, crnci mogu to da nanjuše. To se razvlači do današnjeg dana. Kao što su Jevreji mogli da nanjuše nacističku krv i Srbi mogli da osete hrvatsku krv.”

Kako generalni sekretar saveta Vlatko Marić kaže: “To je podsticanje mržnje. Ne možete porediti hrvatske kriminalce sa svim Hrvatima. Ali nemamo ništa protiv Rolling Stone-a ili Boba Dilana kao pevača”.

Kako Francuska ima strože zakone o slobodi govora od SAD, nije isključeno da, ukoliko bude proglašen krivim, Dilan bude predočen sa sudskom kaznom. Ironično je da je nedavno Dilan odlikovan Legijom časti, najvećim odlikovanjem u Francuskoj.