fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz sveta Ginger Baker objavio novi singl i najavljuje album

Ginger Baker objavio novi singl i najavljuje album

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

Ginger Baker & Jonas Hellborg GroupLegendarni bubnjar bendova Cream i Blind Faith, Peter Edward-Ginger Baker krajem juna na svetlost dana donosi album “Why?“, koji će biti prvo Bakerovo studijsko solo izdanje nakon šesnaest godina.

Album, pored uobičajenog jazz stila, mogu pronaći i obrade jazz standarda poput Waynea Shortera (“Footprints“) i Sonnyja Rollinsa (“St. Thomas“), kao i nigerijsku folk pesmu koju će pretvoriti u novu pesmu “Aiko“. Kao najava za ovo izdanje, objavljen je singl pod istim imenom “Why?”

Ovo nije prvi susret Bakera sa muzikom afričkog porekla. Tokom svoje karijere, neretko se bavio World music tradicijom, u kojoj je najviše mesta pronašla muzika iz afričkih predela. Baker je, pored svoje solo karijere, sarađivao sa muzičarima poput Garyja Moorea i Hawkwinda.

Ginger Baker je čuven po svojim energičnim, šoumenskim nastupima, kao i upotrebom duplog bas bubnja. Iako se smatra jednim od najcenjenijih rok bubnjara, sam Baker preferira da ga nazivaju jazz bubnjarom. Baker je jedan od najuticajnijih bubnjara iz šezdesetih godina prošlog veka, koji su imali presudan uticaj na bubnjare poput Petera Crissa, Billa Warda i Iana Paicea.