-

„Fender 75 godina“: službena povijest legendarnog proizvođača gitare i pojačala dolazi u rujnu

Fender 75 years - knjiga

Sveprisutne u glazbenom svijetu, Fender gitare i pojačala također su ikone u popularnoj kulturi, njihovi se oblici i zvukovi odmah prepoznaju. Autoritativno napisano i raskošno ilustrirano, „Fender 75 godina“ (Motorbooks, 21. rujna 2021.) službeno je licencirana proslava godišnjice tvrtke i njezinih legendarnih instrumenata.

Od prvog Fenderovog instrumenta – guste čelične gitare proizvedene 1946. – do revolucionarnog dizajna gitare u španjolskom stilu, poput Esquirea, koji je postavio standard za eksploziju električne gitare, osnivača Lea Fendera, autor Dave Hunter prati čitav Fenderov trag povijest do danas. Ovdje su sve inovacije i značajni modeli, kao i legendarni svirači koji su postali sinonim za Fenderove instrumente u različitim glazbenim žanrovima.

Uz odmah prepoznatljive Telecaster i Stratocaster, Hunter ispituje Fenderovu liniju legendarnih ofset gitara poput Mustanga, Jazzmastera i Jaguara, te prošle modele poput Marauder, Coronado, Bronco i još mnogo toga. Jazz Bass i Precision Bass također, kao i Fenderove akustične gitare i pojačala s radnim konjima poput Bassmana, Twin Reverba i Princetona.

Usput će čitatelji dobiti detaljnu sliku odnosa s kojima je desetine igrača uživalo s Fenderom: pioniri rock ‘n’ rolla poput Hanka Marvina i Jamesa Burtona; ikone klasičnog rocka poput Jimija Hendrixa, Davida Gilmoura i Erica Claptona; blues legende Bonnie Raitt, Stevie Ray Vaughan i Buddy Guy; alt-rock bogovi J Mascis i Kurt Cobain … popis se nastavlja. Uz to, Hunter istražuje rad nagrađivane trgovine Fender Custom Shop i robu koja se tamo proizvodi.

Ilustriran rijetkim slikama iz arhiva tvrtke, „Fender 75 Years“ dobiva čitatelje rijetkim fotografijama dućana iza kulisa tijekom godina, kao i studijskim slikama gitara, rijetkim reklamama i brošurama te izvedbenim slikama svirača Fendera.

Uz to, Deluxe kolekcijsko izdanje „Fender 75 Years“ bit će dostupno 19. listopada 2021. Ograničeno na 500 primjeraka, ovo zapanjujuće kolekcijsko izdanje upakirano je u Fender-nadahnutu prezentacijsku kutiju koja također uključuje prilagođenu omotnicu s pet ekskluzivnih komada plosnata slika iz arhive Fendera: reprodukcijska vinilna naljepnica, pin-up za fotografiju i tri plakata od 12 × 18 inča.

„Fender 75 godina“ konačan je pogled na Fenderove prve tri četvrtine stoljeća i mora ga imati svaki ljubitelj gitare.

Hunter je autor, glazbenik i novinar. Autor je nekoliko popularnih knjiga o gitarama, pojačalima i efektima, uključujući „Zvjezdane gitare“, „The Fender Stratocaster“, „Gibson Les Paul“ i „365 gitara, pojačala i efekata koje morate svirati“ Voyageur Pressa. Redoviti suradnik časopisa Guitar Player i Vintage Guitar, boravi u Portsmouthu u državi New Hampshire.

Najnovije vesti

Izdvajamo