-

NaslovnaVestiVesti iz svetaDžemper Kurta Kobejna dostigao rekordnu cenu na aukciji

Džemper Kurta Kobejna dostigao rekordnu cenu na aukciji

Maslinasto zeleni kardigan, koji je nosio Kurt Kobejn na akustičnom koncertu u Njujorku, 18. novembra 1993. godine, prodat je, u subotu, na aukciji u Njujorku za rekordnih 334.000 američkih  dolara, i tako postao najskuplji džemper ikad, prenosi muzički časopis RollingStone.

Ovaj vuneni džemper izložen je na prodaju u neopranom stanju, sa vidljivim flekama i rupama od cigarete, a početna cena na licitaciji iznosila je 200.000 američkih dolara.

Deren Džulijen (eng. Darren Julien), predsednik aukcijske kuće „Julien“, u razgovoru za RollingStone magazin, nazvao je Kobejnov vuneni kardigan „svetim gralom svih odevnih predmeta koje je on nosio.“

Međutim, ovo nije najskuplja stvar koja je pripadala legendarnom Kobejnu, a koja je prodata prošle subote na Njujorškoj aukciji.

Naime, istom prilikom, prodata je i Kobejnova Fender Mustang električna gitara po ceni od čak 340.000 američkih dolara.

Ova gitara, koja je napravljena po Kobejnovoj porudžbini, a koju je muzičar svirao na turneji povodom promocije albuma In Utero 1993. godine, prvobitno se nalazila u Rock N Roll kući slavnih, da bi završila u rukama Derena Džulijena i njegove aukcijske kuće. Gitaru je pratilo pismo Kortni Lov (eng. Courtney Love), u kojem ona navodi kako je Fender Mustang gitara upravo bila Kobejnov najdraži instrument.

Drugi predmeti vredni pomena, koji su prodati na istoj aukciji,  jesu Mercedes Benz iz 1974. godine, Elvisa Prislija, po ceni od 125.000 američkih dolara,  kao i gramafonska ploča „Are you Experienced?“,Džimija Hendriksa, sa potpisom legendarnog muzičara, po ceni od 45.000 američkih dolara.

Prethodno, u toku godine, na aukciji je bila izložena i bolnička košulja koju je Kurt Kobejn nosio na Reading festivalu 30. avgusta 1992. godine. U nastavku je link na kojem možete pročitati više o ovoj vesti.

Najnovije vesti

Izdvajamo