-

Diova biografija uskoro u različitim prevodima

Ronnie James Dio jedanaest godina više nije sa nama, ali daleko od toga da je zaboravljen. Dugo očekivani memoari heavy metal legende, nekadašnjeg frontmena bendova Elf, Rainbow, Black Sabbath i Dio, nedavno su objavljeni na angloameričkom govornom području, a sledeći korak je njihovo prevođenje na nekoliko drugih jezika. „Rainbow in the Dark: Autobiography“ debituje na dvanaestom mestu Publisher’s Weekly liste ne-fikcijskih proznih dela i već pobira pozitivne recenzije.

Krajem avgusta se očekuje nemački prevod knjige, a do početka sledeće godine u planu su  izdanja u Finskoj, Bugarskoj, Brazilu, Japanu, Švedskoj, Italiji i Poljskoj. Interesovanje je veliko, s obzirom na Diovu omiljenost i turneje koje je održavao širom sveta, stvarajući snažnu bazu fanova. Kritičari ističu „razgovorni, neopterećujući ton zadivljujuće, zabavne i zanimljive priče o jednoj od najznačajnijih figura rokenrola“, koja upotpunjuje sliku o „sićušnom umetniku raskošnog glasa i sigurnog scenskog prisustva“. Ocenjujući je kao savršeni posthumni omaž pevaču, Under the Radar zaključuje kako je knjigu „vredelo čekati“.

Dio je rukopis započeo nekoliko godina pre nego što se razboleo. Pokrivajući njegovo detinjstvo u italijansko-američkoj porodici, prve muzičke korake, životna iskušenja koja su ga ojačala na putu do uspeha, knjiga sadrži i veliki broj retkih, ranije neobjavljenih fotografija iz privatne arhive.

Ogroman doprinos uobličavanju memoara dali su Wendy Dio i Mick Wall. Wendy, od 1978. pevačeva supruga i menadžer nakon napuštanja grupe Ranibow, dopunila je pojedina nezavršena poglavlja vlastitim pogledima na opisane događaje. Kao afirmisani rock novinar koji je mnogo puta intervjuisao Dia, Mick Wall se pokazao pravim izborom za saradnika na dovršavanju knjige, tim pre što iza sebe već ima veliki broj naslova, od kojih su neki objavljeni i kod nas: „Kad su divovi hodali zemljom – biografija grupe Led Zeppelin“, „Enter Night – biografija grupe Metallica“ i „Dva su jahača prilazila“, čija je tema Jimmy Hendrix.

Najnovije vesti

Izdvajamo