fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz sveta David Bowie kremiran u Njujorku

David Bowie kremiran u Njujorku

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

david bowie_blackstarTelo Dejvida Bouvija kremirano je u Njujorku bez prisustva prijatelja i porodice, po želji muzičara koji je inače decenijama uspešno čuvao svoju privatnost.

Jedan od najvećih muzičkih umetnika ikada preminuo je u 69. godini u ponedeljak. Bolovao je 18 meseci od raka jetre za koji su znali samo njegova porodica i najbliži saradnici, uključujući i producenta Tonija Viskontija koji mu je pomogao u realizaciji albuma “Blackstar” objavljenog tri dana pre njegove smrti.

Vest o njegovoj smrti izazvala je šok širom sveta i skoro da nema kolege muzičara koji nije preko društvenih mreža izrazio svoju žalost. Neke od reakcija možete pročitati u našem tekstu. Fanovi širom sveta kreiraju zanimljive fotografije, animacije, ilustracije i poruke o Dejvidovom životu i muzici kojom je zadužio svet. U Londonu se kod njegovog murala okupio ogroman broj ljudi i pevao celu noć njegove pesme, basista Flea (iz RHCP) istetovirao je Bouvijev znak munje sa albuma Aladdin Sane, a Time magazin je spremio specijalnu naslovnicu časopisa.

Samo 24 časa nakon Bouvijeve smrti prodaja albuma “Blackstar” dostigla je brojku od 43.000 primeraka, samo u Britaniji. Čak 20 njegovih albuma nalazi se na aktuelnim svetskim listama, strimovanje pesama preko interneta povećalo se više od 2.000 puta, a prema predviđanjima po prvi put u istoriji Bouvijev album će dostići prvo mesto na američkim top listama.

Prema najnovijoj izjavi Tonija Viskontija, Bouvi je mislio da ima još koji mesec života i da možda snimi još jedan album, pa je producentu već pustio demoe za pet novih pesama. Kako Viskonti kaže, od Bouvija je za rak saznao početkom prošle godine. Muzičar je išao na hemoterapiju i sredinom 2015. godine rak je bio u remisiji. Nažalost, rak se vratio i uzeo maha ponovo u novembru.