fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz sveta Bruce Dickinson pravi najveću letelicu

Bruce Dickinson pravi najveću letelicu

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Frontmen benda Iron Maiden, Bruce Dickinson, finansirao je izgradnju do sada najveće letelice koja je predstavljena pre nekoliko dana u najvećem britanskom vazduhoplovnom hangaru.

Grandiozna letelica nazvana „The Airlender” duga je 92 metra i za oko 18 metara je veća od najvećih aviona – Airbus A380 i Boing 747-8. Izgradnja ove letelice koštala je oko 100.000.000 dolara (60.000.000 evra), a dizajneri iste planiraju izgradnju još veće verzije koja bi mogla da preveze 50 tona tovara odjednom. The Airlender će biti preteča nove generacije tiših, energetski efikasnijih i ekoloških letelica.

Pored toga što je frontmen benda Iron Maiden, Bruce Dickinson je i pilot, biznismen i investitor ovog projekta, o čijoj realizaciji nimalo nije krio svoje oduševljenje: “Ova letelica je osvojila moju maštu. Želim da upravljam njom i preletim od jednog  Zemljinog pola do drugog. Planirali smo da letimo na nekih 6 metara iznad Amazona, preko nekih od najvećih svetskih gradova i sve to ćemo, putem striminga, emitovati na Internetu.”

Inače, Bruce Dickinson će zajedno sa svojim matičnim bendom Iron Maiden, u okviru svoje „Maiden England” turneje posetiti i Srbiju, gde će nastupiti 17. juna na Kalemegdanu.