-

NaslovnaVestiVesti iz svetaBolnička košulja koju je Kurt Kobejn nosio na Reading festivalu je na aukciji

Bolnička košulja koju je Kurt Kobejn nosio na Reading festivalu je na aukciji

Bolnička košulja koju je legendarni frontmen grupe Nirvana, Kurt Kobejn, nosio prilikom nastupa na čuvenom Reading festivalu 30. avgusta 1992. godine, postaje predmet aukcijske prodaje.

Kobejna je, odevenog u bolničku košulju, sa perikom na glavi, izgurao na scenu muzički novinar Everet Tru (Everett True), a ceo performans bio je duhovita reakcija harizmatičnog frontmena na medijske spekulacije o pevačevom lošem psihičkom zdravstvenom stanju.

Inače, koncert Nirvane na Reading festivalu, smatra se jednim od najboljih nastupa u karijeri ovog čuvenog grandž sastava iz Sijetla, a takođe i jednim od najboljih živih nastupa u novijoj istoriji popularne muzike.

Sada, 27 godina od ikoničnog nastupa i 25 godina od tragične smrti legendarnog Kurt Kobejna, bolnička košulja koju je nosio na koncertu, biće izložena na prodaju, a aukcionari procenjuju da ponude mogu da dosegnu cenu od 50.000 dolara.

Takođe je najavljeno, da će video snimak koncerta Nirvane, održanog u Paramaunt teatru, u Sijetlu, 31.10.1991. godine, pod nazivom „Live at the Paramount“,  po prvi put biti objavljen na vinilu 12. aprila.

Da podsetimo, Kurt Kobejn, frontmen, tekstopisac, ali i duhovno središte legendrnog grandž  sastava Nirvana, pronađen je mrtav 8. aprila 1994. godine u svojoj kući, u Sijetlu. Zvanično je potvrđeno da je pevač izvršio samoubistvo, ali okolnosti same smrti ostale su pod velom misterije do danas.

Iako je živeo svega 27 godina (postao je član čuvenog kluba „27“), Kurt Kobejn je ostavio neizbrisiv trag u rok muzici i pop kulturi uopšte.