-

50 godina od objavljivanja „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ legendarnih Bitlsa

Jedan od najboljih albuma svih vremena broji 50. godina od svog objavljivanja. Reč je o „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ legendardnih Bitlsa. U Liverpulu će se ovaj jubilej obeležiti festivalom koji će trajati do 16. juna.

Ovaj kultni album, objavljen  26. maja 1967. u Britaniji a 2. juna iste godine u SAD, bio je prekretnica u karijeri liverpulske četvorke i označio je kraj velikih turneja i posvećivanje studijskoj muzici. Mnogi kritičari ga smatraju najboljim ostvarenjem Bitlsa, s eksperimentalnom psihodeličnom muzikom u kojoj se mogu videti uticaji mnogih žanrova, pa prvi put i indijske muzike.

Na festivalu u Liverpulu će 13 pesama sa albuma biti predstavljeno radovima 13 umetnika iz Britanije, SAD, Francuske, Indije i Australije u obliku pozorišta, lutkarskog pozorišta, plesa, javnih performansa, filmova, muzike i vatrometa, preneo je AP.

Poruke podrške su poslali i nekadašnji članovi benda basista i pevač Pol Makartni i bubnjar Ringo Star. Oni su jedini i dalje živi Bitlsi, pošto je pevač i gitarista Džon Lenon ubijen u Njujorku 1980. godine, a gitarista Džordž Harison je 2001. godine preminuo od bolesti.

Proslave su počele velikim vatrometom inspirisanim klasikom „Lucy In he Sky With Diamonds“, a tokom festivala će, pored ostalog, biti održavani koncerti indijske muzike, koja je imala veliki uticaj na Harisona, emitovan film inspirisan pesmom „A Day In the Life“ čija radnja se odvija duž rute gradskog autobusa i šetnja ulicama koja će početi pesmom „Lovely Rita“, a grad je preplavljen muralima i bilbordima koji asociraju na Bitlse i Narednika Pepera.

Poseban osvrt će kroz pesmu „With a Little Help From My Friends“ biti dat i na menadžera Bitlsa Brajana Epštajna, čija je iznenadna smrt u avgustu 1967. godine bila veliki udarac za bend.

Koliko je Liverpul ponosan na Bitlse govori i to što u gradu postoji muzej benda, tematski hotel, autobuska turistička tura „Magical Mystery Tour“, a gradski aerodrom nosi ime Džona Lenona. Prema rečima kulturnih radnika u gradu, rasprave oko omiljenog Bitlsa ne zaostaju za raspravama između navijača gradskih fudbalskih rivala Liverpula i Evertona.

Bitlsi su se raspali 1970. godine sa izdatih 12 studijskih albuma, a poslednji je imao simboličan naziv „Let It Be“. Svi članovi benda su posle razlaza nastavili muzičke karijere.

Najnovije vesti

Izdvajamo