-

Stumpwork – drugi album londonske četvorke Dry Cleaning

Dry Cleaning
foto: Ben Rayner

Novi album Dry CleaningStumpwork“ izašao za izdavačku kuću 4ad, svega 14 meseci nakon njihovog prvenca.

Četvorka Dry Cleaning iz južnog Londona, koje smo imali prilike da vidimo na ovogodišnjem izdanju InMusic festivala u Zagrebu, objavila je drugi studijski album “Stumpwork”, za 4AD.
Čim su završili svoj hvaljeni prvenac New Long Leg – koji se nalazio u vrhu svetskih top lista prošle godine – ova londonska četvorka se odmah vratila u studio. S obzirom da su već počeli da pišu svoj drugi album pre nego je prvi bio objavljen, predložili su producentu Džonu Perišu (John Parish) da provede duplo više vremena na nastavak tj. album koji je sada pred nama – “Stumpwork”

Nakon preslušavanja ovog izdanja, osetiće se ta povećana smelost – vokal koji se čvrsto uvija oko spretnih i složenih rifova, sjajne mreže instrumentalne teksture i spremnost da se krene u punu apstrakciju. To je opojna mešavina koja je u potpunosti Dry Cleaning, tako različita od producentskoh stila njihovih savremenika.

– Osećali smo se sigurnije -, kaže gitarista Tom (Tom Dowse). – Mogli smo da sagledamo širu sliku i znali smo gde efikasnije da fokusiramo svoju energiju.-

Pre snimanja, vežbali su dva dana u Bristol’s Factory Studios sa Perišom i inženjerom Džoom Džonsom (Joe Johnson), nadovezujući se na odnos naprednog razmišljanja koji su uspostavili tokom New Long Leg.

– Kada nastupate pred bilo kojom publikom, to vas tera da razmišljate drugačije -, kaže bubnjar Nik (Nick Buxton). – Pukotine su jasnije, ali jaki elementi briljiraju.-

Kada su se ponovo sreli sa Perišom, ovog puta u Rockfield studiju, namerno su ostavili praznine kako bi omogućili dalje istraživanje.

– Svesno smo želeli da pesme učinimo mnogo bogatijim u tim delovima i želeli smo da istražujemo više, koristeći ambijent i atmosferu da bismo postigli veću dinamiku-, kaže Tom Dowse.

Najnovije vesti

Izdvajamo