-

Squid pomeraju granice na novom „O Monolith“

foto: StudioUJ

Nedavno izašavši na striming servisima, O Monolith, novi album jednog od glavnih predstavnika novog engleskog art punk vala, Squid sjajno nastavlja debi-uradak, Bright Green Fields (2021), ali uvodi i neke radikalne novine, koje zvuk čine još progresivnijim od onoga što se moglo čuti na prethodniku.

Zahvaljujući pristupu benda, koji je nalikovao muzičkoj radionici, pesme sa nove ploče menjale su se i razvijale uz povratne informacije od publike i bile „testirane“, između ostalog, tokom turneje u podršku prvog albuma. Ovo je rezultiralo izuzetno eklektičnim zvukom, koji se može posmatrati kako u kanonu tradicionalnog art/post-punka, ali i eksperimentalne rock muzike generalno, te će ljubitelji projekata poput Talking Heads, Dog Faced Hermans i Wire, pa i kraut-jamova nalik Can, ovu ploču posebno ceniti.

Tematska varijativnost vidi bend posred najrazličitijih aspekata folklora i drugih spirituelnih momenata – recimo, animizma, i srednjevekovnog lova na veštice; fiktivne najezde pacova u antičko doba, i policijske brutalnosti. Sve ove teme zaodenute su u specifičnu atmosferu nadolazećeg haosa, i korenite otuđenosti savremenog čoveka od sopstvenog okruženja. Neobjašnjiv i primamljiv, baš kao i monolit u prvoj trećini filma 2001: A Space Odyssey, album stvara osećaj strahopoštovanja, ostavljajući slušaoca u teškoj potrazi za rečima da opišu njegovu veličinu.

Album je, pored regularnih striming-izdanja, dostupan u više različitih fizičkih formata, na vinilu, CD-u, i kolekcionarskoj kaseti.

Najnovije vesti

Izdvajamo