-

Splitski rock sastav Medij objavio novi album

Splitski rock sastav Medij objavio je album naziva “Krik”, te prateći singl “Fiat Lux” za koji je snimljen i videospot.

Bend Medij osnovan je 2017. godine u Splitu, a čine ga: Sandro Gerbec (vokal), Marijo Stojan (gitara), Danijel Stojan (bubnjevi), te Kristijan Kordiš (bas gitara). Na albumu gostuje i Mario Salvador (klavir/hammond).

Osnivač benda i autor svih 13 pjesama na albumu je Marijo Stojan, a aranžman potpisuju zajednički svi članovi “Medija”. Žanrovski njihovu glazbu možemo definirati kao rock s elementima grungea i funka. a na zvuk benda svakako su utjecali i njihovi glazbeni uzori “Stone Temple Pilots”, “Alice in Chains”, “Pearl Jam”, te “Red Hot Chili Peppers”.

“Pjesme su nastale kroz dulji vremenski period. Uzeli smo dosta vremena i oko aranžmana i uvježbavanja samog materijala da budemo svi skupa zadovoljni sa završnim materijalom. Ipak se muza kreativnosti ukaže kad ona to želi, zar ne? U našoj glazbi ima dosta utjecaja grunge i rock glazbe 90-ih, tako da vjerujem da se generacije koje su odrastale u to vrijeme i vole žešći zvuk mogu tu pronaći, a i nešto mlađa rock populacija, koje vjerujem ima. “, kaže Marijo Stojan. “Naslovni singl albuma, pjesma „Fiat Lux“  govori o vječnom konfliktu između prirode i civilizacije, o odnosu čovjeka prema prirodi i prema samom sebi. Pitamo se jesu li prirodne katastrofe odgovor prirode na beskrajno sebično iscrpljivanje svih njenih resursa? Da li ljudska utrka za tehnološkim napretkom donosi više dobra ili zla? Koliki su spremni zbog profita i vlastitog benefita žrtvovati svoju dušu?  Iza maski licemjerja skrivaju se mnogi. Imaju li mladi snage da isprave greške naših predaka? Na nama je da ukažemo na takve stvari, jer samo progovarajući o problemima možemo pronaći rješenje. Zbog svih tih razloga naslov pjesme je na mrtvom jeziku (Fiat Lux – lat. “neka bude svjetlo”).

Publici su se do sada predstavili koncertima u splitskim klubovima, te prošle godine na splitskom festivalu Revije urbane kulture EVO RUKE, čiji izvršni producent Stivi Vučković za njih kaže: “ Medij je napokon dokumentirao svoje autorske pjesme koje su brojni Splićani  imali prilike slušati uživo na njihovim koncertima. Artistički pristup rocku, uz neupitnu sviračku umješnost te vokalnu osobnost karizmatičnog Sandra Gerbeca, čini njihovu isporuku glazbenih djela uistinu jedinstvenim doživljajem.”

Album je snimljen u splitskom studiju Deva,  producenta i ton majstora Dade Marušića.

“Band Medij ima tu sreću da nisu bili opterećeni „komercijalizacijom“ albuma, jednostavno su snimili ono što njih zanima. Prvotne ideje autora bend je razradio na probama, te kasnije u studiju. Tekstovi su dosta iskreni, na momente i teški, ali neka ih svatko ponaosob „oslika“ onako kako ga mašta navede. Glazba Medij-a je čvrsta i jaka, a Sandro je svojim sjajnim vokalom samo dao smjernicu kako da je doživite. Ugodno slušanje, po mogućnosti glasno, u autu, na „slobodnoj“ cesti…”, poručuje Marušić.

Dečki iz Medija tijekom nadolazećeg ljeta planiraju nekoliko koncerata na kojima će predstaviti svoj novi album, a novi materijal za drugi album već je u pripremi. Do tada možete slušati i preuzeti Krik na svim digitalnim glazbenim servisima, te putem službene Bandcamp stranice banda i izdavačke kuće Intek Music.

Najnovije vesti

Izdvajamo