-

Sinonimi za tugu: drugi album instrumentalnog benda Coucou Abel

Coucou Abel
Fotografija: Saša Ivanović

Grupa Coucou Abel predstavlja svoj drugi studijski album, „Coucou Abel II“, koji nastavlja da istražuje povezanost noir filma, estetike pedesetih i šezdesetih godina XX veka i esencije džeza, klasične i elektronske muzike.

Uz Pavla Popova koji je autor kompletne muzike i Srđana Popova koji je uz Pavla autor aranžmana, Coucou Abel i u ovoj epizodi čine bubnjar Feđa Franklin i gitarista Marko Ignjatović. U fantastičnoj ekipi gostiju na albumu nalaze se saksofonista Dušan Petrović, flautista Aleksandar Jovan Krstić, vibrafonistkinja Ksenija Komljenović, Manja Ristić (violina), Rastko Komadina (truba, eufonijum), klarinetista Rémi Delangle i Anjuta Janković na vokalima.

Coucou Abel svoj prvi studijski album objavio je tokom jeseni 2018. u saradnji sa SKC Kragujevac. „Prvi album smo snimali svi zajedno, u jednoj sobi, na jedan vrlo starinski način, što nam se činilo kao adekvatan način da se ta muzika prenese u XXI vek. Drugom albumu smo pristupili na jedan savremeniji način, gradeći pesme dosnimavanjima, unoseći tako dosta novih produkcijskih metoda“, navodi koautor Srđan Popov. Dodaje da nije bilo ustručavanja u dodavanju elektronskih elemenata, pa su se tako i same pesme prirodno oblikovale na drugačiji način. „Ovim albumom mnogo smo bliže našoj originalnoj ideji da stvaramo muziku jedne zaboravljene epohe, ali na nama blizak način“, zaključuje Srđan, koji je bio zadužen i za miks albuma, dok je mastering delo Višeslava Laboša.

„Coucou Abel II“ čini osam kompozicija koje se međusobno pretapaju i prožimaju kroz specifičan koncept, pak dovoljno širok da sudari različite svetove u nameri da ih približi slušaocu, kao što je to slučaj u numeri „Tango“. „Pored elemenata klasične, džez i repetativne muzike kroz ceo album tematski i u velikoj meri harmonski materijal preuzet je iz tradicionalne narodne muzike. Ta naša odluka bazirana je na stavu da je tradicija bitna i da je ona naš indentitet, a u širem zvučnom smislu ta tradicija je globalna – npr. tema iz „Etiopije“ sadrži slične melodijske elemente (modus, melos) kao tema iz „Balkan Blues I“. Narodna muzika pripada jednom modusu, mišljenju – sevdah, blues, tezeta, to su sve sinonimi za tugu“, objašnjava lider benda Pavle Popov.

Album je dostupan za slušanje i preuzimanje na svim digitalnim platformama, Bandcampu i YouTube-u.

Tokom leta 2020. godine, dok su trajali završni radovi na albumu, Coucou Abel snimio je mini-koncert za popularni Agelast podkast autora Galeba Nikačevića u HillRiver studiju i premijerno izveo nekoliko novih pesama.

Najnovije vesti

Izdvajamo