-

“Shook” – četvrti album benda Algiers

Algiers Dom omladine BeogradČetvrti album kultnog benda Algiers, objavljen za Matadors Records, impozantan je opus od 17 pesama, jedan od najintezivnijih i najkompleksnijih u njihovoj karijeri, sa impresivnim gostima iz sfere andergorund muzike.

Bend—koji je napravio jedan od najuzbudljivijih kataloga i kultnih pratilaca poslednjih godina, sa 2020. ‘There Is No Year’ opisanim kao „naelektrisani i nepredvidivi“ (The Observer) i „precizan, promišljen i moćan“ (NME) — okupio je grupu umetnika istomišljenika da kreiraju njihov četvrti album, SHOOK, objavljen 24. februara na Matadoru. Sastavljen od gostiju koji se protežu od ikona do budućih zvezda, SHOOK je gromobran za neuhvatljivu, ali univerzalnu energiju i osećanja. Mnoštvo glasova; duhovni i geografski povratak; strategija zajedništva u zapaljenom svetu; priča o kraju veze; letnja zabava na verandi u Atlanti – to je set od 17 numera sa širokoumnom, prosvetljujućom, intezivnom muzikom, kakva se retko sreće.

Četvorka Algiers je uvek bila nepokolebljiva, ali SHOOK je u isto vreme posebno radostan i slavljenički. Rođen je kada su se Fišer (Franklin James Fisher) i Mahan (Ryan Mahan) ponovo našli u svojoj rodnoj Atlanti na nekoliko meseci, kloneći se rastućim pritiscima i izgaranjem muzičara na turneji. Ovo je pokrenulo intenzivan period stvaranja beat-ova, ponovnog povezivanja kao prijatelja, tokom sati uronjenih u epizode ​​Rhythm Roulette i Against the Clock, i spuštanja duboko u zečju rupu alt-rapa na YouTube-u. Ponovna poseta njujorškog rep remek dela “Subway Theme” od DJ Grand Wizard Theodore-a poslužila je kao idejna osnova za klicu albuma, urbanih i kontrakulturnih stilova. U celom setu koji teče bez problema, uključujući izgovorene vinjete i ambijentalne instrumentalne nastavke, bend odaje poštovanje širokoj liniji repa i pank ikonoklasta koji su uticali na njih.

Naime, grupa crpi iz eklektične palete (gospel, bluz, rep, džez, R&B, metal, naracija), stvarajući haotični pečvork podstaknut perkusijama i sintisajzerima. Ali kao uticaje, oni navode producente DJ Premier i DJ Screw; njujorške pankeri prvog talasa Dead Boys; Istočno-Berlinske post-pankere Dïat; Memphis MC Lukah; i repere iz Buffala, njujoršku grupu Griselda. Namerno je različito, ali možete videti gde se spajaju tačke: način na koji su Premier i Screw koristili potpuno različite načine da manipulišu prethodno snimljenim materijalom; podrugljivi ton i njujorškog i nemačkog benda, koji kaplje od sarkazma; i autsajderski etos repera koji su duhovno povezani sa Njujorkom, čak i ako su fizički udaljeni od njega. Teško je odrediti, ali ova naizgled paradoksalna nasleđa se prepliću po celom albumu SHOOK.

Najnovije vesti

Izdvajamo