-

Radio-dani nova knjiga i album Daniel Kovača

JarboliU izdanju Književne radionice Rašić objavljena je nova knjiga Daniela Kovača, člana benda Jarboli i muzičke grupe Jesenji Orkestar. Naslov knjige je Radio-dani i u njoj su sakupljeni sačuvani prilozi koje je autor izvodio u emisiji Lepi ritam srca na danas nepostojećem Radiju B92.

Knjiga može da se čita na nekoliko načina. Kao arhivski dokument o životu u Beogradu i Srbiji, manifest jednog živahnog duha ili kao vredan prilog za proučavanje istorijata radija. Radi se o nekoj vrsta dnevnika, mapi koja pamti korake i putanje, nekakvoj čudnoj i skladnoj zbirci komentara, tumačenja i preinačenja rasturenog i neskladnog sveta u kojem smo odrastali i ostavili ga za sobom.

Radio-dani su Kovačeva šesta knjiga, nakon četiri romana i dramskog teksta Kraljevstvo Rit.

Radio-Dani Daniel KovačUz knjigu su objavljeni i sačuvani audio zapisi pesama koje su nastale u emisiji Lepi ritam srca. Snimci su sačuvani tako što je urednik Lepog ritma srca i slavni umetnik Saša Marković Mikrob napravio unikatno, ručno oslikano CD izdanje i poklonio ga Danielu. Snimci sa tog CD-a su osnova za muzički album „Iz arhive – rukovet prva – Radio dani 2002 – 2004“. Na njemu se nalazi 14 pesama i džingl za radio prilog. Neke od pesama su postale deo repertoara Jarbola, većina njih Jesenjeg Orkestra, a na izdanju su i tri do sada neobjavljene kompozicije.

U Radio danima piše: „Kao u ranim danima radija, kada je muzika bila izvođena u programu, u jednom periodu emisije, učesnici su smišljali, svirali i pevali pesme uživo. Posebno sam zahvalan toncima koji su pesme tonski zabeležili. Trebalo je snaći se sa haosom i čudnovatim karakterima koji su pesme izvodili.“

Zamisao je da ovo bude prvi u seriji albuma sa do sada neobjavljenim arhivskim snimcima koji bi pokrivali razne faze u Kovačevom delovanju na muzičkoj sceni. Pesme bi bile grupisane u rukoveti koje bi bile objavljivane određenim tempom tokom narednih godina.

Album „Iz arhive – rukovet prva – Radio dani 2002 – 2004“ je dostupan za slušanje i besplatno skidanje na bandcamp stranici Daniela Kovača.

Najnovije vesti

Izdvajamo