-

Prognan prekratili vreme do „Sjena nad Balkanom“ kompilacijom

foto: Prognan Facebook

Hrvatski melodic black metal bend koji se bavi balkanskom istorijom u periodu velikih svetskih ratova, Prognan, izbacio je, u iščekivanju novog albuma, kompilaciju starijih radova sa novim zvukom, ali i pet potpuno novih pesama.

Zbirka pod nazivom Sve je tiho na Istočnom frontu se, prema izjavi frontmena Koba, po završetku snimanja pokazala kao preduga, te je donešena odluka da se neke pesme izostave. Svakako, na njoj su se našle presnimljene verzije klasičnih pesama „Grob“ i „Vapaj pokojnika“, a sve ono što je povučeno sa izdanja, verovatno će se naći u vidu bonus materijala na sledećem albumu.

O napretku na tom polju, Kob je govorio u drugoj objavi, gde je iskazao zahvalnost mnogobrojnim fanovima koji su ocenili fantastičan zvuk, produkciju i kompoziciju na prošlogodišnjem albumu, Naši životi više ne postoje. Najavljujući njegov nastavak, pod radnim nazivom Sjene nad Balkanom, on je razvejao zablude o tome da se bend bavi isključivo tematikom Prvog svetskog rata:

„Mesto radnje su balkanske države između Prvog i Drugog svetskog rata, ali pobliže, to je priča o tri prijatelja, svih iz različitih nacija, i tome kako nadolazeća i moguća opasnost od novog rata utiče na njihove živote i prijateljstvo. Kao i sa prvim izdanjem, pokušavamo biti istorijski što tačniji, tako da će biti spomenuti poznati ljudi sa Balkana, koji su živeli u to vreme […] poput Miroslava Krleže, Iva Andrića, Miloša Crnjanskog, Gustava Krkleca, Isidore Sekulić, i mnogih drugih. Dok ovo pišemo, već smo nekoliko meseci u procesu stvaranja i snimanja. Ako ste mislili da je prva „vožnja“ bila emotivna, druga će vas pogoditi ravno u utrobu, i neće pustiti dok se ne završi, što možemo obećati.“

Radnja albuma će se, prema navodima, nastaviti direktno gde je završio prošli, a protagonista će biti sin vojnika, čiji je tragičan povratak kući opisan u poslednjoj pesmi.

Najnovije vesti

Izdvajamo