-

Novi album grupe Presing „Povratak u krntiju“

Presisng Povratak u krntiju

Prvih dana zime beogradski sastav Presing objavio je album “Povratak u krntiju” putem digitalnih platformi.

Da bi omogućio preslušavanje albuma bez reklama, uz otključanu opciju neograničenog ponovnog slušanja, bend je objavio album i na platformi Bandcamp.

O toku snimanja ovog albuma, Presing obrazlaže: „Kada bend uđe u studio dobro uvežban, odmoran, inspirisan i sa svim dilemama razrešenim u predprodukciji, snimanje traje kratko. Sve pesme Presinga na ovom albumu snimljene su iz prvog pokušaja, a tek poneka je odsvirana dva puta. Osnovno snimanje bubnjeva, bas gitare i svih gitara trajalo je dva radna dana, u predivnom novosadskom studiju Odbij, sa Markom Trbovićem kao snimateljem, koji nas je počastio neverovatnom kolekcijom mikrofona, lampaških predpojačala koja je koristio Frenk Sinatra, klasičnih gitarskih i bas pojačala, analognog miks pulta iz osamdesetih, gitara i gitarskih efekata, i povrh svega pastrmkom na žaru ispečenom u dvorištu studija. Još nekoliko dana potrajalo je snimanje vokala, pratećih vokala, flauta, saksofona, klavira, i sve to je takođe snimljeno iz prvog pokušaja, sa tek ponekom reprizom. Sokoj nam je dodelio sredstva za snimanje ovog albuma i na taj način pomogao da ne moramo da gledamo na štopericu u studiju, ali svejedno, Presing je snimio album za svega pedesetak studijskih sati.“

Mastering ovog albuma obavljen je u beogradskom studiju Sick Touch, a mastering inženjer bio je Vladimir Krkljuš, koji je i miksao album. Oduševljen albumom, bubnjar grupe Fish in Oil, Tom Feđa Frenklin, poklonio je Presingu analognu optimizaciju snimaka u svom studiju Hill River.

Kako bi album “Povratak u krntiju” izašao i na gramofonskoj ploči, Presing je pokrenuo crowdfunding kampanju na francuskoj platformi Diggers Factory, odrekavši se zarade benda da bi ova ploča bila dostupna cenom svakom ko želi da sluša novi album Presinga sa gramofona.

Zbog visoke cene poštarine u francuskoj pošti za pojedinačno slanje vinila, Presing poziva sve zainteresovane poručioce iz Srbije i ostalih ex YU zemalja da se jave u sanduče Facebook stranice Presinga radi objedinjavanja porudžbina u jedan paket i snižavanja cene poštarine na minimum.

Najnovije vesti

Izdvajamo