-

MRT objavili kompilacijski album povodom 15 godina postojanja

MRT

Novosadski indastrijal projekat MRT ove godine slavi 15 godina aktivnog postojanja na sceni pod tim imenom. Tim povodom objavili su kompilacijski album ‘FIFTN’.

Projekat započinje krajem 2007. kada ga osnivaju Inquisitor (dreDDup, Mefisto, Cutnpaste) i BB, izbacujući prvo EP pod nazivom ‘Nightmare’. Početkom 2008. izlazi prvi studijski album ‘Love After Eath‘ i ta postava ostaje nepromenjena do početka 2010. U njoj je snimljen i naredni album ‘Friends’, kao i dva kolaboracijska EPja sa projektima Stezhica i Franja Kluz.

Prve studijske radove MRT-a odlikuje korišćenje više akustičnih instrumenata. Krajem 2010, Inkvizitor nastavlja projekat kao one-man bend a na vokalima mu se pridružuje Simby Lee, izlazi treći MRT album ‘3’ u potpunoj indastrijal formi. Naredna dva albuma su konceptualna ‘inTERRiOR’ (2011) semplovan i sviran na predmetima iz Inkviztorove sobe a nakon toga i album ‘exTERRiOR’ (2012) rađen isključivo od semplova zvukova prirode i ljudskih zvukova. Na vokalima se na ‘exTERRiOR’u pridružuje kultni andergraund pesnik i pisac Dalibor Radovanac. 2013. godina donosi album sa obradama nazvan ‘Kingdom for a Whore’ na kojem se mogu naći obrade bendova poput Big Black, Throbbing Gristle, Skinny Puppy, SeXa, Satan Panonski, Nick Cave.

Novo MRT ostvarenje dolazi 2014. album ‘Grnda’ i produkcijska igra sa tapemusic i glitch industrial formama i projekat počinje da nastupa uživo pred publikom, na vokalima je Dalibor Radovanac, Inkvizitor na semplerima i elektronici a na perkusijama Marta Čor (Vrisak Generacije, Detonatori, ZBL). Već naredne godine izlazi album ‘Cyclopa’ koji u celu priču uvodi sintisajzere i projekat se okreće melodičnijem zvuku na kratko. Projekat se okreće muzici za dokumentarne filmove i predstave, na kratko praveći pauzu sa albumima. Postava za žive nastupe se menja i na mesto vokala sada dolazi dr.Death (Tentacle Wizard, Lednik).


Poslednja dva izdanja MRT su album ‘Sneep’ iz 2017. snimljen uživo na koncertu u klubu CK13 i poslednji album iz 2019. pod nazivom ‘Urwell’ gde se MRT okreću agresivnijem industrial zvuku osamdesetih. Kako bend iza sebe ima 10 studijskih albuma i 3 EP-ja, ovim novim kompilacijskim albumom ‘FIFTN’ žele publici da predstave svoj višegodišnji rad. Na albumu se nalazi 20 pažljivo odabranih numera od kojih su 3 do sada neobjavljene. Ukoliko se nikada niste susreli sa projektom MRT, ovo je najbolji način da se sa njima upoznate.

Album možete u celosti preslušati i kupiti preko MRT bandcamp stranice.

Najnovije vesti

Izdvajamo