-

Naslovna Vesti Najave koncerata Wilco novo ime INmusic festivala

Wilco novo ime INmusic festivala

wilcoWilco, jedan od nacenjenijih bendova alternativne rock i indie scene, pridružuje se jakom popisu izvođača jedanaestog INmusic festivala.

Wilco je nastao 1994. godine u Chicagu, a oformili su ga članovi kultne alt-country grupe Uncle Tupelo. Ime benda nastalo je kao izvedenica radijske fraze “I Will Comply” (u prevodu: “Razumem”). Glavna pokretačka i kreativna snaga benda njihov je frontmen, pevač i gitarista Jeff Tweedy. Njegova velika kreativnost i muzčka genijalnost širi se i izvan stvaralaštva Wilca te je poznat kao producent više filmskihsoundtrackova. Drugim rečima, Tweedyeva kulturno umetnička uloga je dvostruka: s jedne strane Wilco je uzor i inspiracija mnogim mzyičarima, s druge strane Tweedy je nezaobilazno ime u filmskoj industriji.

Tokom uspješne karijere je izdala 9 studijskih albuma prodanih u gotovo 2 miliona primeraka. Brojnim priznanjima, 2005. godine su, zahvaljujući albumu “A Ghost Is Born”, pridodadali i dve Grammy nagrade. Iako su glazbenu kritiku uspjeli oduševiti već svojim debitantskim albumom “A.M.” te je svako izdanje popraćeno velikim interesom, javnost su potpuno zaintrigirali kontroverznim albumom “Yankee Hotel Foxtrot” iz 2002. godine. Osim po dobrim albumima, poznati su i po nesuglasicama s diskografskim kuća ma koje su na kraju ipak rešene u njihovu korist i korist njihovih fanova – Wilco je jedan od prvih bendova koji je ponudio besplatno preuzimanje pesama putem interneta i to već 2001. godine! Najnoviji album “Star Wars” iz 2015. godine prvo je izdan u digitalnom obliku te je, tek nakon što su ga fanovi punih 30 dana mogli besplatno preuzeti, izdat u CD i vinyl obliku. Na američkim top listama uvršten je u top 10 najboljih alternativnih albuma te je nominovan za Grammya u kategoriji za najbolji album alternativne muzike.

INmusic festival prošle godine proslavio je svojih prvih 10 godina, a iste godine Wilco je proslavio 20 godina karijere! Dvadeset godina karijere obieženo je s dve kolekcije: box setom “Alpha Mike Foxtrot” koji sadrži neke od retko dostupnih pesama te kompilacijskim albumom “What’s Your 20?” s odabranim pesmama s prvih 8 studijskih albuma. Najbolje pesme iz svoje duge i uspešne karijere zasviraće i publici INmusica!

Wilcov prvi koncert u Hrvatskoj, održan 2012. godine takođe u organizaciji INmusic festivala, mediji su proglašavali jednim od najboljih koncerata te godine. Nakon sjajnog premijernog nastupa u Hrvatskoj, nesumnjivo je da će Wilco ponovo, ovoga puta festivalskim nastupom, oduševiti publiku!

Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije) dok cena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (+ troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa.

Sve dodatne informacije dostupne su na www.inmusicfestival.com te na INmusicovim društvenim mrežama.