fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić na Zagreb Guitar Festivalu

Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić na Zagreb Guitar Festivalu

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

vlatko-stefanovski-miroslav-tadic
U periodu od 11. do 14. veljače 2016. godine, Studentski centar u Zagrebu će biti cjelodnevno sastajalište zaljubljenika u gitaru, a u sklopu Zagreb Guitar Festivala nastupit će i Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić u subotu, 13. veljače u dvorani Kina Studentskog centra, s početkom u 21 sat.

Skladna suradnja Stefanovskog i Tadića traje već dvadeset godina. Za upoznavanje i prvi javni nastup „kriv“ je zajednički prijatelj koji ih je pozvao da s petnaestominutnim nastupom gostuju na njegovom koncertu u Sava Centru u Beogradu daleke 1995. godine. Nekoliko izabranih makedonskih tradicionalnih pjesama bile su improvizacijsko ishodište za prvi nastup, ali su i definirale glazbenu poveznicu njihove dugogodišnje suradnje na brojnim projektima uključujući i četiri sjajna albuma (Kruševo; Live in Belgrade; Treta majka; Live in Zagreb). Zajedno su svirali s Londonskim simfonijskim orkestrom, Makedonskim, Bečkim te filharmonijskim orkestrom Monte Karla.

Mimo zajedničkih projekata, obojica su svoju kreativnost realizirali u suradnji s drugim glazbenicima i samostalnim projektima. Tako je Stefanovski nagrađen u Makedoniji za prvi kantautorski album Seir te je uz Tommyja Emmanuela i Stochela Rosenberga dio projekta Kings of Strings s kojima planira europsku turneju. Tadić, osim što predaje gitaru na California institute oft he Arts, nastupa s američkom grupom The Grande Mothers te često surađuje s Radom Šerbedžijom.

Miroslav Tadić će isti dan, u subotu, održati i stručno predavanje “World music – Aranžiranje i improvizacija na balkanske teme za solo gitaru i duo”.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti online na www.ulaznice.hr te na ovlaštenim prodajnim mjestima (TISAKmedia, Algoritam Profil Mozaik, Kompas Zagreb, Atlas..), kao i na blagajni Kina SC na dan koncerta po cijeni od 120, odnosno 140 kn.