-

NaslovnaVestiNajave koncerataVirtuoz na gitari Bombino nastupa u Zagrebu

Virtuoz na gitari Bombino nastupa u Zagrebu

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Bombino INmusic festival Zagreb
Najpoznatiji tuareški virtuoz na gitari, predstavnik pobunjeničkog pustinjskog rocka – Bombino, stiže 20. prosinca u Vintage Industrial na svoju prvu klupsku svirku u Hrvatskoj. 

Mogli ste ga vidjeti samo u festivalskim izdanjima (INmusic), a sada ga konačno dovodimo u intimnu atmosferu kluba, što će mu ujedno biti treći nastup u Hrvatskoj.

U svibnju ove godine Bombino je izbacio sedmi album „Deran“ preko Partisan Recordsa. Njegov stil i virtuoznost nerijetko se uspoređuju s onim Jimija Hendrixa. Inspiraciju za svoju energičnu i nadahnjujuću glazbu pronalazi u svojim korijenima, ali rado priznaje kako su mu među uzorima, osima Hendrixa, i Mark Knopfler, Ali Farka Touré te Santana.

Bombinov studijski prvijenac „Agadez“ iz 2011. godine omogućio mu je proboj na međunarodnu scenu, a energičnim live nastupima zaslužio je titulu jednog od najvećih gitarista današnjice. „Nomad“, drugi međunarodni samostalni album Bombina izdan 2013. godine producirao je Dan Auerbach – poznatiji kao gitarist i pjevač The Black Keysa. Ova naizgled neobična suradnja rezultirala je savršenim spojem slobodnog, otvorenog zvuka i Bombinova specifičnog glasa i pjesama na tuareškom jeziku, koji je jednoglasno prepoznala i hvalila glazbena kritika i publika. Treći i najhvaljeniji album „Azel“ iz 2016. godine, čiju produkciju potpisuje Dave Longstreth, dodatno je zbližio različite stilove i privukao međunarodnu pozornost primjenom zapadnih vokalnih harmonija na tuarešku glazbu. Ta vedra mješavina bluesa i rocka s reggaeom izrodila je potpuno novi glazbeni stil – Tuareggae, čiji je Bombino pionir.

Karte se mogu kupiti po cijeni od 75 kn u Vintage Industrial Baru i Dirty Old Shopu, a po cijeni od 90 kn na dan koncerta.