-

NaslovnaVestiNajave koncerataVeče sirove punk energije - Belgrade Riot Fest III

Veče sirove punk energije – Belgrade Riot Fest III

Belgrade Riot Fest
 
Treći po redu Belgrade Riot Fest, održaće se 21. oktobra od 20 h, u sali Amerikana Doma Omladine u Beogradu. Na ovom već tradicionalnom festivalu nastupaće Birtija, Drink Or Die, Žuta Minuta, Štab i Cepeni Ćunci. Kao hedlajneri, dolaze nam legendarni pank bend iz Velike Britanije, The Last Resort.

Bend The Last Resort, nastali osamdesetih godina su jedni od prvih i najpopularnijih Oi pank bendova na svetu.  Davne 1980. godine su započeli priču koja još uvek traje. Ime benda je nastalo po imenu popularne skinhed prodavnice u Londonu koja je postala simbol ovog pokreta i životnog stila britanskih pankera. Dve godine kasnije izdali su album „A Way of Life – Skinhead Anthems“ a tokom godina objavili su još četiri albuma i nekoliko kompilacija. Trenutno snimaju novi album i kažu da se nadaju da će uspeti da i na njemu ožive pravu street Oi energiju po kojoj su i poznati, a nagoveštavaju i da će se u narednom periodu snimati još neki video spot. Nedavno su nastupali na Rebellion festivalu, bil isu deo na memorijalnom koncertu posvećenom Mikiju Ficu, a od nastupa koji ih očekuju u narednim mesecima, sa zadovoljstvom izdvajaju i ponovni dolazak u Beograd.

Poslednji put kada smo bili tamo, svirali smo na brodu…koji, srećom, nije plovio, pa niko nije dobio morsku bolest“, prisećaju se momci i dodaju, „Sigurni smo da će to biti super koncert i da ćemo se dobro provesti!

 Bend Birtija je nastao u aprilu 2006. a krajem te godine snimili su i prvi album “Prva tura”. Dve godine kasnije, snimljen je drugi album “Solotrinker”. Između prvog i drugog albuma je izbačen singl “Kako si lepa” sa spotom. U maju 2008. godine su snimljene dve nove pesme “Ploče” i “Judge Dread” i to je prvo izdanje Birtije koje se pojavilo samo u online verziji. Sledeći album “Get Your Tits Out For The Boys”, izašao je takođe samo u online izdanju, kao i “Pesme za gospodu” iz 2010.godin. Birtija je veoma aktivan bend, a sadašnju postavu čine Vajagić – vokal, Šone – bubnjevi, Pegan – bas i Mare gitara.

Bend Drink Or Die nastao je kasne jeseni 2002. ili ranog leta 2003.godine. Tadašnji sastav činili su: Malba(vokal), Živa (gitara), Kecman (bas) i Jani (bubanj). U proleće 2004. kad je bend aktivno krenuo sa radom, u samom usponu, bendu se priključuje još jedan vokal, Miroslav Sporin, koji bend dovodi do top 100 zrenjaninskih bendova. Zatim bend dolazi do kriznog perioda, lečenja od alkohola, nakon čega bend se vraća alkoholu i tvrdom punk zvuku, halapljivo koračajuci ka novom neuspehu.

Žuta Minuta je streetpunk/oi bend iz Beograda koji je vrlo doobro poznat punk publici u regionu. Nastao je 2008. godine kao projekat, a dve godine kasnije kreće i aktivno da svira. Iza sebe ima tri studijska albuma, jedan EP i nalazi se na 4 kompilacije. Momci mogu das  e pohvale mnogobrojinim koncertima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ove godine objavili su treći album „I…sta cemo sad?” koji poslednjih nekoliko meseci uspešno promovišu u regionu.

Bend Štab je nastao na proleće 2016.godine. Bend svira Oi pank, sa povremenim uplivima streetpunk/hardcore-a. Zbog privatnih obaveza članova, bend nije bio previše aktivan sve ovo vreme, imali su samo jednu svirku u Beogradu prošle godine u novembru, ali na sreću, planiraju da se u narednom periodu aktiviraju po koncertima, ali i da se posvete studijskom radu i snimanju svog prvog albuma. Trenutnu postavu benda čine Škodra (vokal, gitara), Toni (gitara), Škrga (bas, bek vokal) i Bane (bubanj).

Cepeni Ćunci nastali su 1991.godine u alkoholnoj prestonici juga Srbije,Ladovici. Posle nekoliko demo ideja i gomile nastupa po jugu, 1997. godine izlazi prvi album “Bugarska Politika”. Nakon toga nastavljaju se uobičajene aktivnosti: najbolje svirke i najgori poslovi za najgore gazde. Svira se po celoj Srbiji i Rock and Roll pobeđuje. U toku je snimanje trećeg albuma.

Ulaznice za Belgrade Riot III po ceni od 1490 dinara već su u prodaji na svim prodajnim mestima Eventima, kao i online na www.eventim.rs. Na dan festivala cena ulaznice iznosiće 1890 dinara.