-

“Uzlet“ – novi letnji festival u Čačku

Ikona regionalne i evropske muzičke scene, Darko Rundek, zajedno sa svojim bendom Ekipa, nastupaće 28. jula na obali Zapadne Morave u Čačku, u Parku mladosti u okviru “Uzlet festivala“. Ovaj festival u nastajanju biće deo Dana urbane kulture, a održaće se u sklopu programa Prestonice kulture Srbije.

Malo je (muzičkih) autora koji traju stvarajući toliko dugo, kao što je Darko Rundek. Četrdeset i pet godina, Rundek je ne samo prisutan na muzičkoj sceni, već slobodno možemo reći da je on neko ko je stvarao autentični muzički, poetski i scenski izraz. Prvo na legendarnom novom valu i kultnom bendu Haustor, a zatim kroz solo karijeru i world music. I ne moramo biti njegovi fanovi, samo objektivni – Rundek je konstanta i kriterijum. Sopstvenu umetnost stvarao je i na vinilu i u formatima digitalne epohe. To je dovoljan dokaz za pomenutu tvrdnju.

Haustor, čiji je osnivač, bio je neka vrsta avangardne super-grupe. Na možda i najboljem Ex-Yu rock albumu, “Treći svijet“, sviraju neverovatni tehnički virtuozi, bez i jednog tona sintisajzera. Sredinom 80-ih, Haustor je jugoslovenska verzija Police-a/Talking Heads-a/Specials-a. I kada je muzička pozadina rudimentarna, kao npr. u pesmi “Šal od svile“, jedinstveni vokal Darka Rundeka predstavlja odu životu, svom njegovom sjaju i tami. Album “Tajni grad“ izdanje je koje produkcijski ne zaostaje za najpoznatijim svetskim ostvarenjima tog vremena.

Prvim solo albumom “Apokalipso“ proširio je vidike regionalne publike svojim zaokretom ka world music obrascu. Potom je kulturni događaj 2000. godine bio njegov album “U širokom svijetu“, kojim je ispisao nove muzičke pejzaže. “Ruke“ i “Mhm A-Ha Oh Yeah Da-Da: Migration Stories and Love Songs“ su takođe dva vrsna albuma, kako lirički tako i instrumentalno, kojima je nastavio svoju muzičku evoluciju. Sa sadašnjim bendom Ekipa, krajem 2020. godine izdao je album “Brisani prostori“ – to je prvo izdanje posle Haustora na kom se pojavljuju kompozicije i tekstovi drugog autora, basiste Ekipe Roka Crnića. Ekipu, pored Roka čine i Ana Kovačić (saksofon), Igor Pavlica (truba) Silvio Bočić (bubnjevi) i Miro Manojlović (vibrafon, udaraljke) i Roko Crnić (bas gitara).

Publika će na “Uzletu“ imati priliku da sluša i hrvatskog (t)rapera z++, potom Mimi Mercedes, te Kristijana Molnara, DJ Brku & Runyja, Natalee, kao i mnoge druge.

“Uzlet festival“ održava se 28. i 29. jula u parku Mladosti u Čačku, uz podršku manifestacije Nacionalna prestonica kulture 2023, pod sloganom “Čačanska rodna“.

Na festivalu će se na dve festivalske bine naći vodeća imena domaće i regionalne rock, indie, (t)rap i electro scene. Za ljubitelje prirode, obezbeđen je i kamp. Dvodnevnu kartu po promo ceni od 1.699 RSD možete kupiti putem platforme Gigstix.

Najnovije vesti

Izdvajamo