-

The Residents ponovo u Beogradu

Legende američkog art roka, The Residents, održaće koncert u beogradskom Domu omladine, u ponedeljak, 20. novembra u 21h.

Ulaznice su u prodaji već od 4. septembra, a mogu se kupiti preko EVENTIM mreže, po pretprodajnoj ceni od 1000 dinara u vrlo ograničenom kontigentu. Koncert će biti sedeći, što omogućava maksimalan komfor i koncentraciju za praćenje ovog jedinstvenog umetničkog spektakla!

Na turneji koja nosi naslov „In Between Dreams“ The Residents će u novoj, proširenoj postavi (koja uključuje i bubnjara) promovirati nedavne materijale objavljene na novom albumu „The Ghost Of Hope„, kao i izbor iz vlastitog muzičkog kataloga koji uključuje više od 500 pesama.

Preko četrdeset godina The Residents se smatraju najmisterioznijim ikonama avangardne muzike. Ponikli u okvirima kalifornijske andergraund umetničke scene tokom sedamdesetih godina 20. veka, prvobitno su bili viđeni kao otkačeno-satirični rok band koji se rugao ograničenostima mejnstrim kulture, ali je sa vremenom u prvi plan izbila njihova daleko ozbiljnija i revolucionarnija strana. Danas je jasno da su The Residents smeli umetnički kolektiv koji je svojevremno prvi doneo uzbudljive inovacije u novim muzičkim oblastima, pojavljujući se istovremeno kao pioniri elektronike, art roka, industrijske i laundž muzike. Osim smelog spoja rokenrola sa autentičnim teaterskim izrazom – po čemu su postali slavni, njihov odgroman doprinos u upotrebi videa u muzici odavno je prepoznat kao jedan od najvećih ranih dometa u ovoj oblasti popularne kulture. Tako im se rani video-zapisi nalaze u stalnoj zbirci čuvenog Muzeja moderne umetnost u Njujorku, a “Freak Show” CD-ROM na izložbi MOMA muzeja  „Looking Music 3.0“.

The Residents su osnovani 1969. godine u San Franciscu, a prvi album „Meet The Residents“ objavili su 1974. godine. Parafraza albuma „Meet The Beatles“ bila je samo nagoveštaj humora i sarkazma kojim će se The Residents tokom svoje karijere odnositi prema pop kulturi, bivajući pritom svojevrsnim muzičkim pandanom legendarnih Monty Pythonovaca.

Najnovije vesti

Izdvajamo