fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata Tav Falco's Panther Burns u septembru u Beogradu

Tav Falco’s Panther Burns u septembru u Beogradu

Tav FalcoTav Falko, legenarni lik memfiske rok scene će sa pratećim bendom Panther Burns nastupiti u beogradskom Domu omladine 10. septembra, u okviru ovogodišnjeg izdanja festivala supkulture “Paralel”. Predgrupa će im biti domaći sastav VIS Limunada.

Evo nekih od pojedinosti koje su o Tavu Falku i Panther Burns izjavili organizatori koncerta: “Odrastao u ruralnom Arkanzasu i inficiran delta bluzom i rokenrol muzikom, Tav Falco je imao samo jedan izbor – da se preseli u Memfis i započne rokenrol karijeru. Po dolasku u ovaj grad 1973. Tav i njegov partner Randall Lyon formiraju neprofitabilnu video grupu TeleVista, a snimali su nastupe lokalnih muzičara, izložbe umetnika i uglavnom pratili memfisku art ekipu po gradu i okolini.

Pomalo okasnela muzička karijera započinje u njegovoj tridesetoj. Najpre se priključio Jim Dickinsonovom bendu Mud Boy & The Neutrons. Već na prvom nastupu skrenuo je pažnju na sebe tako što je tokom koncerta zgrabio motornu testeru i isekao gitaru u momentu izvođenja Lead Belly-jeve “Bourgeois Blues”. Bio je to šok za sve prisutne, a Alex Chilton, koji je bio među posetiocima, znao je da govori o tom brutalnom i neočekivanom performansu kao o momentu koji mu je promenio život.

Tav Falco 1979. osniva Panther Burns, a kroz prateći sastav prodefilovaće više legendarnih imena poput Roberta Palmera, Rona i Dona Easleyja, Jima Dickinsona, Rossa Johnsona, Alexa Chiltona… Bend objavljuje prvi album “Behind The Magnolia Curtain” 1980. godine. Radi se o nesvakidašnjem miksu raznih žanrova: delta blues, rockabilly, garage punk, ali i mambo, tango, te druge plesne varijante. Karakterističan sloppy i “out of tune” zvuk po kome će se Panther Burns izdvojiti iz mase drugih debitanata bili su dovoljni da bend stekne naklonost nezavisne, ali i mainstream rock štampe.

Sklonost ka umetnosti (Falco se bavio/bavi slikanjem, plesom, fotografijom, snimio je nekoliko filmova i u nekoliko drugih se okušao kao glumac, objavio je par knjiga…) pomogla mu je da vremenom postane jedna od par kultnih figura moderne američke muzike. Uticaj koji je Falco imao na gotovo sve garage/blues bendove Sjedinjenih Država 90tih godina prošlog veka samo je potvrda njegovog dara da stvori jednako dobru frenetičnu rockabilly pesmu, klasičan garage punk stomp, “traljavu” varijantu country bluesa, kao i visoko stilizovani tango i po koji šlager.

Ozbiljna promena usledila je po napuštanju SADa i preseljenja u Evropu koju Tav Falco vidi kao Meku umetnosti. Živeći u prestonicama od Londona, preko Beča, Rima i Pariza, Tav Falco je na starom kontinentu pronašao sreću, upoznao bar dve dame koje su ga pratile kroz život i napravio čak tri Panther Burns postave koje su u svakom momentu spremne da se sa njim pojave na nekoj bini”.

Najavljeni koncert će ujedno biti poslednja prilika da beogradska publika uživo vidi Tava Falka sa Panther Burns.

Ulaznice se do kraja jula mogu kupiti po ceni od 1000 dinara, tokom avgusta cena će biti 1300 dinara, od 1. septembra 1500, a na dan koncerta 1800 dinara. Prodavaće se u bifeu Chilton, pabu Brod i Žila shopu.