-

TAKT Fest krajem meseca u Novom Sadu

Novi Sad Petrovaradin E-play Exit Festival fotografije slike galerijaNakon uspešne prošle godine, TAKT Fest se i ove godine održava u Novom Sadu od 23. do 25. septembra. Ovogodišnja lokacija festivala je Indexova Tribina, Jirečokova bb.

TAKT fest je multimedijalni, interkulturalni festival koji se organizuje jedanaesti put za redom u Novom Sadu. Počeo je kao festival koji je pružao podršku onima koji nisu imali prostora na velikim festivalima. Tokom godina, postali su internacionalni i prepoznatljivi po promociji i negovanju autentičnog umetničkog stvaralaštva. Takmičari dolaze sa i bez iskustva, afirmisani i neafirmisani, a osim u takmičarskom muzičkom delu festivala, učestvuju i u svim ostalim aktivnostima tokom višednevnog festivala: filmskom i pozorišnom delu, performansima, koncertima, tribinama, radionicama i druženju sa učesnicima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Poljske, Slovačke, Francuske i iz drugih zemalja.

Organizator TAKT festa je Asocijacija Kulturanova, jedna od najuspešnijih organizacija u oblasti kulture iz Srbije, što potvrđuju i brojni internacionalni projekti tokom gotovo 20 godina postojanja. Kulturanova pokreće interkulturalni i intersektorski dijalog u društvu, podstičući kreativnost mladih kroz umetničku edukaciju, produkciju kulturnih sadržaja i unapređivanje javnih politika u oblasti kulture i mladih. Svoje programe realizuje kroz četiri programske celine: Teatarnova, Muzikanova, Medianova i Futuranova.

U muzičkom delu ove godine možete čuti beogradski sastav E-play kao i mnoge mlade bendove Echo Spiritus, Izgubizmo, Grizete, Lagana sreda ali i nastup prošlogodišnje pobednice TAKT Fest-a Dude Buržujke. Svakako ne propustiti koncert “Healing Together”, bendove sa Kosova, iz Srbije i iz Bosne i Hercegovine koji će predstaviti aktivističke pesme koje su inspirisane osećajima, reakcijama i glavnim zaključcima mladih o narativima u regionu.

A na Okruglom stolu pod nazivom “V4+ Producing music in V4 + region and beyond” možete čuti sve o tome kako započeti muzičku karijeru od početka. Stručnjaci iz Mađarske, Poljske, Slovačke, Poljske, Srbije i zapadnog regiona će pričati o tome kako napraviti/ organizovaati turneju, kako dobiti ugovor sa izdavačem i kako distribuirati muziku na striming platformama. Festival podržava autorsko stvaralaštvo i neafirmisane umetnike i stručnjaka, te su svi dobrodošli da učestvuju u diskusiji. Moći će da čuju specifične savete, iskustva i znanja iz različitih zemalja i konteksta što im može pomoći u daljem radu, ali omogućiti nove prilike i saradnje.

Jedan deo programa čini i izložba “Poruke regionu”. Izložbu čine crteži mladih sa Kosova, Srbije i iz Bosne i Hercegovine. Nastali su tokom radionica u okviru projekta “Media & Art in service of reconciliation”, a koji je podržan kroz Western Balkan Fond. Izložba predstavlja misli, osećanja i doživljaje mladih o trenutnim narativima u regionu.

Propozicije festivala

Pravo učešća na festivalu imaju pojedinci i muzičke grupe, autori muzičkih dela bez obzira na geografsko poreklo učesnika i žanr muzike, a u skladu sa pravilima i etičkim kodeksom festivala a dozvoljeno je korišćenje isključivo akustičnih instrumenata bez upotrebe efekata.

Prednost imaju učesnici (samostalni izvođači) ili autori pesama (u slučaju grupnog nastupa) mlađi od 35 godina. Na festivalu se učestvuje jednom autorskom pesmom.

Detaljnije o propozicijama na www.taktfest.org

Na Taktu možete pratiti i predstavljanje završnih radova na projektu Reke zajednici koji spaja ekologiju zajednice i reke. Tokom predtakt rezidencije radili su na uređenju obale Dunava kroz radionice, volontiranje i aktiviranje zajednice. Glavni cilj projekta je dalje jačanje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena Mađarske i Srbije i između društava i građana u pograničnom regionu fokusirajući se na naš međusobni kulturni identitet predstavljen kroz zajedničke reke.

Najnovije vesti

Izdvajamo