-

Swans početkom novembra u Domu Omladine

Da li je potrebno posebno predstavljati Swans? Od vremena disonantne no wave avangarde začete u legendarnim njujorškim klubovima 80-ih, preko mračne i melodične faze 90-ih, do novog Swans iskustva visceralne improvizacije koja zvuči kao stvaranje kosmosa zatočeno u pojačala? Iako ih je nemoguće žanrovski ukalupiti, nesumnjivo je u pitanju jedan od najuticajnijih bendova alternativne muzike, posebno njene mračne strane – post-punka, post-rocka, industriala i gothica.
Kraj te iteracije Swans donosi Michael Girain povratak iskonu: putem novog benda Angels of Light i svoje etikete Young God Records početkom 2000. uzdiže američku freak folk scenu na novi nivo, kao što je svojevremeno Dylan uradio sa celokupnom američkom folk muzikom.
Kroz svoje ruho za 21. vek, oživljeni Swans dobijaju novu hipno-soničnu formu i pomeraju umetničke granice u eksperimentalnoj i avangardnoj muzici, sa bliskim saradnicima kao što su čuveni The Necks i kompozitor Ben Frost. Tu iteraciju Swansa smo imali čast da gledamo i intenzivno čujemo i osetimo 2017. godine u Beogradu.
Sve ove periode spaja tošto je glavni mozak operacije Gira decenijama bio kreativno neumoran i nesmiren – u najboljem smislu. Svaki put kada bi delovalo da se konačno zamorio objavivši kraj nekog svog projekta, bilo da su u pitanju Swans, Angels of Light ili Young God Records, ispostavilo se da je to bila samo kreativna pauza koja je rezultirala nečim svežim, moćnim i uvek autentično „MG-ovskim“.
Boravak na maglovitoj granici između kreacije i destrukcije oduvek je fascinirao Girau; on se poigrava mračnom, skrivenom utrobom čovečanstva kako muzički, tako i tekstualno. I to ni u jednom trenutku nije jasnije nego na koncertu koji se ne sluša samo ušima, već čitavim telom, pritisnutim zidom zvuka. Gira ne voli da ograničava muziku na format pesme; uživo, on predstavlja samo okvirne smernice – pri svakom nastupu razvijaju se u potpuno unikatnu izvedbu, komad. „Puštam muziku da ide gde želi da ide, a kada osetim da je došla do kraja, prestajem“.
Ipak, čak je i neprikosnoveni frontmen i dirigent tako moćnog muzičkog organizma doživeo neočekivani obrt; smetnju koja mu je istrgla kontrolu iz ruku, ali i podarila novi kreativni život, restart.
„Posle brojnih pandemijom-izazvanih otkazivanja tuneja za prethodni album Swans Leaving Meaning i naizgled beskrajne jame čekanja, čekanja, čekanja… i čudne dezorijentacije koja je došla uz iznenadnu, ali beskrajnu nametnutu izolaciju, odlučio sam da je došlo vreme da napišem pesme za novi Swans album i zaboravim na sve ostalo. Došle su relativno lako, uvek obaveštene sumnjom da bi mogle da budu poslednje. Kada sam napokon mogao da otputujem, ruku pod ruku sa pesmama, u Berlin da radim sa prijateljima na snimanju, osećaj je bio poput trenutka kada se ‘Čarobnjak iz Oza’ promeni iz crno-belog u film u boji.“ – rekao je Michael.
Novi album, The Beggar, izlazi u junu tekuće godine, i prati ga dugo čekana turneja na čijoj smo mapi. Ono što smo do sada čuli je mistično, hipnotičko i kontemplativno, sa rudimentarnim prizvukom folka Angels of Light, međutim pojačano multiinstrumentalističkom snagom dobro znanih saradnika kao što su Kristof Hahn, Christopher Pravdica i Phil Puleo, ali i Toby Dammit (pravo ime Lawrence Edward Crooke; ex-Nick Cave and The Bad Seeds, The Stooges, The Residents) i Dana Schechter (Bee and Flower, Angels of Light).
„Sada sam veoma optimističan i omiljena boja mi je ružičasta“, kaže Michael Gira na kraju zvanične izjave pred objavu novog albuma i početak turneje.
Da li mu verujete?
Imaćemo priliku da svedočimo tom „prelasku u boju“ i testiramo granice sopstvenog sluha, duha i poimanja u utorak, 7. novembra u sali Amerikana Doma omladine od 21h.
Prvi kontigent ulaznica po promotivnoj ceni od 3000 dinara u pretprodaji putem Tickets.rs, Pub Brod i Čumić Chillton.

Najnovije vesti

Izdvajamo