fbpx

-

Naslovna Vesti Najave koncerata Švedski metal Vikinzi Amon Amarth ponovno dolaze u Hrvatsku

Švedski metal Vikinzi Amon Amarth ponovno dolaze u Hrvatsku

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Amon Amarth
Švedski melodic death metal Vikinzi Amon Amarth stižu ponovo u Hrvatsku u sklopu svoje Jomsviking European Tour 2016 turneje nazvane po aktualnom albumu “Jomsviking”, a nastupaju u zagrebačkoj Tvornici kulture u utorak, 29. studenoga.

Ovo će biti njihov četvrti posjet Zagrebu gdje su svaki puta oduševili pune dvorane.

Amon Amarth dolaze iz grada Tumba u Švedskoj, a svoju karijeru započinju 1988. pod imenom Scum. Bend je osnovao Paul ‘Themgoroth’ Mäkitalo koji je došao iz poznatog black metal benda Dark Funneral. Scum je djelovao do 1992. godine kada u bend dolazi novi pjevač Johan Hegg. Tada su se odlučili početi koristiti nordijske mitološke teme i odabiru image Vikinga, pa tako i samo ime benda mijenjaju u Amon Amarth, prema imenu vulkana u Tolkienovoj trilogiji “Gospodar prstenova”. Nakon šest godina plovidba po skandinavskoj underground sceni Amon Amarth potpisuju ugovor s poznatom metal izdavačkom kućom Metal Blade, za koju 1998. objavljuju debitantski studijski album “Once Sent from the Golden Hall” sa kojim započinje njihovo putovanje ka uspjehu.

Drugi album “The Avenger” iz 1999. godine logičan je nastavak prvog albuma, pa tako i nastavak Amon Amrthovog puta ka uspjehu. Slijede albumi “The Crusher” (2001), “Versus The World” (2002) i “Fate of Norns” (2004) koji donose mračniji, ali i melodičniji zvuk. To su godine strelovitog uspona Amon Amartha, čija se popularnost širila poput zaraze na svjetske paralele i meridijane.

S albumom “With Oden On Our Side” koji je objavljen 2006. godine Amon Amarth dolaze na prestižnu američku Billboardovu ljestvicu što im pomaže u proboju na američko tržište koje je moralo ‘položiti oružje’ pred naletima švedskih Vikinga. Iduća tri albuma, “Twilight of The Thunder God” (2008), na kojem su gostovali Lars Göran Petrov iz Entombed, Roope Latvala iz Children of Bodom i cello metal band Apocalyptica, “Surtur Rising” (2011) i “Deceiver of The Gods” (2013), potvrđuju kompozitorski kontinuitet, uvjerljivost i dosljednost te se popularnost benda širi i na dotad, neistražena područja.

Na ovoj turneji Amon Amrth predstavljaju novi studijski album “Jomsviking“, koji je izašao 25. ožujka za Metal Blade/Sony Music. Za produkciju ovog albuma postarao se čuveni Andy Sneap (Testament, Megadeth), a na albumu se prvi put predstavio i novi bubnjar Tobias Gustafsson,  jer je prošle godine njihov dugogodišnji bubnjar Fredrik Andersson napustio bend. Amon Amarth su poznati po odličnim koncertima koji su pravi spektakli, a za ovu turneju najavljuju da će sve biti još veće i bolje.

Početak koncerta je najavljen za 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 160 kn do 1. srpnja, 190 kn od 2. srpnja i 190 kn na ulazu 210 kn.

Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim pretprodajnim mjestima i online shopovima: u Zagrebu: Dirty Old Shop – Tratinska 18 (online: http://www.dirtyoldempire.com/shop/ i 01 5573 888), Kloto – Masarykova 14, Purgatory – Ozaljska 46, Octopus Piercing Studio – Gundulićeva 31, Rockmark – Berislavićeva 13. U Rijeci: Dallas Music Shop – Splitska 2A, ON PAROLE – http://www.on-parole.com/shop/tickets, Eventim sistem www.eventim.hr.