-

Stäläg 13 i Fang 6. avgusta na Zappa Barci

Stalag

Čuveni američki hardcore sastavi, Stäläg 13 i Fang, nastupiće na Zappa Barci u nedelju, 6. avgusta, uz podršku domaćeg sastava Nothing Sacred.

Bend Stäläg 13 je nastao 1981. u Oxnardu, Južna Kalifornija. Sa bendovima Dr. Know, Ill Repute i Agression činili su veliku četvorku tzv. Nardcore scene. Njihov album In Control iz 1984. smatra se jednim od najuticajnijih HC albuma Zapadne obale svih vremena, i ove godine će doživeti deluxe reizdanje na etiketi Trust Records, koja je do sada reizdala deluxe verzije klasičnih bendova poput Circle Jerks, 7 Seconds, i Aggression.

Razvijena ranih 80-ih u Silver Strend Biču, Oksnardu i Port Huenemeu, nardcore scena je uključivala imena poput Ill Repute, Dr. Know, False Confession, Agression, Rat Pack, Habeas Corpus, RKL, i Scared Straight. Većina ovih bendova takođe je figurirala na klasičnoj kompilaciji, koja je, noseći ime svoje matične scene, izašla 1984. godine na vinilu za Mystic Records. Osnivač ove kuće, Doug Moody je, između ostalog bio zadužen za ranu promociju nardcore bendova i scene širom Kalifornije.

Ovu je, mnogo godina kasnije, pratila Nardcore for Life, iz 2020. koja predstavlja presek old school scene i mlade garde oksnardske scene u izdanju Indecision Records etikete, poznatoj po nešto drugačijem zvuku, više orijentisanom ka straight edge bendovima. Zbog brze, energične ali istovremeno i melodične muzike i pozitivnih stavova stekli su ogromnu popularnost kako među skaterima i surferima, tako i među straight edge ekipom. O kultnom statusu benda na underground sceni najbolje svedoči činjenica da su članovi benda svirali u bendovima : NOFX, Rich Kids On L.S.D., M.I.A., Rat Pack, False Confession, i drugim. Ovo im je prvi nastup u Srbiji gde će pored poznatijih stvari, izvesti i materijal sa novog albuma Fill in the Silence (Puke ‘N’ Vomit Records).

Zajedno sa njima, nastupiće i ništa manje legendarni bend Fang, nastao 1980. u Berkliju, Severna Kalifornija. Debitovali su pesmom „Fun With Acid“ uz još 46 bendova na kompilaciji Not so Quiet on the Western Front u izdanju Alternative Tentacles – izdavačke kuće Jelloa Biafrae (Dead Kennedys) i Tima Yohannana (magazin Maximum Rock’N’Roll), predstavljajući sam vrh scene Severne i Centralne Kalifornije i Nevade. Iz bogate diskografije naročito se izdvaja okolo-sludgerski Where the Wild Things Are, objaviljen za etiketu Boner Records.

Ovo im je povratnički nastup na našim prostorima posle više od 35 godina, gde će promovisati i najnoviji album, No Warning Shots Fired.

Kao specijalni gosti, bendovima će se pridružiti i beogradski Nothing Sacred – još jedan veteranski bend, sastavljen od članova koji su u prethodne tri decenije svirali u brojnim hardcore punk grupama. Jedan su od koncertno najaktivnijih domaćih sastava, sa brojnim nastupima svuda po Srbiji.  Publici će predstaviti pesme sa dugoočekivanog albuma, Is There Something More Than This, čije se objavljivanje planira do kraja godine.

Pretrprodaja ulaznica je u Zappa Baru (Kralja Petra 41). Pre-sale ulaznice dostupne su još danas po ceni od 1800 dinara, a na dan koncerta, stajaće 2200 dinara.

Najnovije vesti

Izdvajamo