-

NaslovnaVestiNajave koncerataSMF i Šaht obeležavaju jubilej u Božidarcu

SMF i Šaht obeležavaju jubilej u Božidarcu

Kako je i najavljeno koncert beogradskih legendarnih bendova SMF i Šaht biće održan u  Božidarcu u subotu 23. februara sa početkom od  20 časova. Bendovi hardcore/punk muzičara koji će biti domaćini ovog koncerta, ujedno proslavljaju trideset godina rada oba svoja ali i bendova koji sviraju pank u glavnom gradu.

SMF je bend koji nastaje kao izraz borbe za slobodnije shvatanje teške realnosti 90-ih. Zvuk hardcore-a, danas pomešan i sa drugim uticajima do čak trash metal i breakbeat zvuka, obojen tekstovima koje kako i bend kaže, slušalac može shvatiti metaforično pa iako prepuni istinskog humora u pitanju je  svakako, kako isto iz benda naglašavaju, težnja sirovom (čitaj, surovom) zvuku koji daje i element istinskog a ne prizemnog. Sam bend je devedestih proslavila jako ironična i nadasve tematika puna neretko i crnog humora i šala na račun vremena kakvo je u našem društvu obrazovao i rat. Tu i takvu kritiku koju su i mlađi i stariji, pogotovo ako je reč o pankerima kod nas, zdušno prepričavali i uz nju su se grohotom smejali činilo je niz hitova, koje iz benda namerno zamišljaju i kreiraju kao agresivan zvuk ali koji sa humorističnom lagodnošću dočaravaju pesme čiji nazivi govore sami za sebe, kao oni hitovi kakvi su na albumu „Dalje nećeš moći…“ bili „Žurka“ „Cvikam žicu“ „Vreme krize“ „Burek“ „Embargo“… ali su i oni sa sledećeg, u istom nadahnuću, stvarnog albuma „Lako ćemo“ kao „Kumovi“ „Propade mi pos’o“  „Način života“ „Doktore pomagaj“ „Život u soliteru“ potvrdili SMF. Bend je do danas snimio još dva albuma sa sve boljom produkcijom „Kome majku ?“ i „Boli glava“.  Ovaj događaj dolazi nakon nastupa na najpre November Fest-u, Srebrenica ali i na Belgrade Riot Fest-u, organizovani od jesenas oko izlazka novog albuma.

Šaht bliske kolege i saradnici mnogih beogradskih pankera pa i ljud iz benda SMF, izašli su u javnost početkom 90-ih izdajući albume koji na sličan ali i nešto više tradicionalan pank način, takođe odličnim i sve boljim zvukom muzike o kojoj je reč danas, govore isto o samom i kakvom to sve neophodnom društvenom angažmanu. Potrebom da kako oni, tako se i sami ljudi oko njih okrenu više kulturi. Upućujući na pojave koje život u gradu čine urbanim a sve prihvaćenije supkulturne zajednice vezane za život pankera shvaćenijim, izdali su do sada albume   „Eine Kleine Schacht Musik“ „Šahtom u glavu“  „Tironanija“ i „Live in SKC“. Poslednje nastupe ostvarili su sa odličnim novijim bendom klasičnog hardcore/old school zvuka Nothing Sacred,  ali i na događaju nazvanom Old School Pankeraj pre oko mesec dana.    

Karte za koncert bendova SMF i Šaht mogu se naći u pretprodaji po ceni od 500 dinara dok će na dan koncerta biti 700 dinara a mogu se naći u prostoru Felix Shopa u TC Sremska i na samom Božidarcu.