-

Slovenački Lelee na mini-turneji po Srbiji i Makedoniji

foto-kolaž: Andrija Mihailović / Andraž Fijavž Bačovnik
Gosti iz Ljubljane, sastav Lelee, nastupuće 1. novembra solistički u KC Gradu u Beogradu, nakon čega će sledeća dva nastupa svirati u Makedoniji, od koji je jedan u MKC-u, a drugi na još uvek nepoznatoj lokaciji u Bitoli. Svoju mini-turneju zaokružiće nastupima u Kragujevačkom SKC-u 4. novembra i, uz podršku lokalaca The Thunder Corpses, u klubu Feedback 5. novembra, s početkom u 20 časova.
Slovenski razigrani indie/post-punk bend Lelee su savršen primer multikulturnog povezivanja među balkanskim muzičarima od Vardara do Triglava, jer ga sastavljaju Beograđanka Jelena Rusjan (Borghesia, TRUS!) na vokalu i basu, Makedonac Damjan Manevski (Rush to Relax, Molokai) na vokalu i gitari, te Slovenac Leon Stoilković na bubnju i Blaž Gracar na synthovima. Kao deo karavane Klubskog maratona Radia Študent u 2020. godini su se svojim iskričavim i uzbudljivim indie gitarskim zvukom te muško-ženskim vokalima na srpskom i makedonskom jeziku brzo upisali u svest alternativne javnosti širom regije.

Debitantski album Čuka bije pumpa (Moonlee Records, Ill in the Head Records, 2021) obeležavaju udarna žensko-muška višejezična višeglasja u tradiciji bendova poput Yo La Tengo, koja ostanu dugo usidrana u vašim glavama. Kvartet inspiraciju crpi u pionirskom neispeglanom zvuku indie rock dinozavrova à la Dinosaur Jr. i The Pixies, novodobnim indie punk ambasadorima poput Sweeping Promises i Uranium Club, lakoživom jangle popu sa obe američke obale, a u smislu regionalne autentičnosti i u jugoslovenskom novom valu. Uprkos generacijskoj razlici među članovima benda svi dele iskreno sklonost prema zvuku indie tradicije, koju sa radošču izgnječe u savremenije kombinacije sa kojima se obraćaju moderijem slušaocu.

Lelee su majstori spevnog indie songwritinga sa istančanim osećajem za pop melodije zbog čega sa lakoćom serviraju upečatljive refrene i vedre, ponekad nostalgične, a na nekim mestima i više nabrijane melodije. Njihova muzika ko da je stvorena za besciljna lutanja po autoputevima i letne road-tripove. Damjan nestašno svirucka po svojoj električnoj gitari, Jelena servira bas linije, od kojih vas zasvrbe tabani, dok se Jan i Blaž pobrinu da sve zajedno zvuči kao savršena kulisa za neko kasno-popodnevno đuskanje na letnjem vrtu. Moglo bi se reći, da se kod Lelee susrećemo sa nekakvim imaginarnim jadranskim indie-rockom, koji je emotivan, iskren i neposredan, te unatoč alternativnom karakteru ipak dovoljno pitak i za više mainstreamovske radijske frekvencije i širu publiku.
Lelee su u 2023. godini izdali dva singla („Nestaješ“, „Snaga“), sa kojima najavljuju novi dugometražni album za 2024. godinu.
The Thunder Corpses je garage rock bend oformljen 2022. godine. Njihov debi album, Somewhere over the Black Bay, predstavlja jedinstvenu fuziju garage rocka, punka i lo-fi estetike. Bend spretno spaja različite muzičke uticaje, proživljavajući retro šarm šezdesetih godina i istovremeno donoseći sirov punk zvuk, dok kreiraju hipnotičku atmosferu lo-fi produkcije.

Najnovije vesti

Izdvajamo