-

Belgrade Beer Fest, najveći muzički festival u Beogradu

belgrade beer festJedan od najposećenijih festival u Srbiji i regionu, Belgrade Beer Fest, koji godinama posećuju stotine hiljada gostiju iz zemlje i sveta, obeležiće 19 godina postojanja sredinom avgusta na beogradskom Ušću. Iako u početku zamišljen kao događaj koji za cilj ima promociju piva i pivske industrije, Belgrade Beer Fest je prerastao u jedan od najznačajnijih muzičkih festivala koji svake godine ugosti mnogobrojne regionalne i svetske muzičke zvezde.

Ono što Belgrade Beer Fest razlikuje od drugih festivala tog tipa je to što je ulaz svake godine potpuno besplatan. Izostanak ulaznica, ali i bogata ponuda piva i muzike u tih pet dana avgusta su svakako neki od glavnih razloga zbog kojih festival privlači ogroman broj posetilaca i poseduje reputaciju kakvu danas ima. Što se brojke posetilaca tiče, kroz festival, za tih 5 dana, ume da cirkuliše i do 500.000 ljudi, što Belgrade Beer Fest ubraja u jedne od najposećenijih festivala na Balkanu.

Belgrade Beer Fest je prvobitno, od njegovog osnivanja 2003. godine održavan u donjem delu Kalemegdanske tvrđave, ali je sa ekspanzijom broja posetilaca 2008. godine morao da bude premešten na Ušće, lokaciju nekih od najbitnijih koncerata koji su održani u Beogradu. Otvoren prostor u prirodi na više od 170 hektara nadomak ušća dveju reka, Save i Dunava, predstavlja prepoznatljivo mesto dobrog provoda srpske prestonice.

Belgrade Beer Fest

Festival se trudio i da skoro svake godine dovede po neku svetsku zvezdu, pa su posetioci na nekim od prethodnih izdanja mogli da čuju čuvene svetske izvođače kao što su Simple Minds, Stereo MC’s, CeeLo Green, Roisin Murphy, Marky Ramone, Boney M, The Stranglers i mnoge druge, ali je velika pažnja svaki put posvećena i regionalnim izvođačima.

Glavnu festivalsku binu su prošle i legende bivše Jugoslavije, poput Darka Rundeka, Električnog orgazma, Partibrejkersa, Zabranjenog pušenja, YU grupe, Vlatka Stefanovskog, Pekinške patke, kao i aktuelni regionalni lideri kao što su Hladno Pivo, Rambo Amadeus, Orthodox Celts, Eyesburn, Goblini i mnogi, mnogi drugi.

Kroz festival je od njegovog osnivanja prošlo više od 800 bendova, a u poslednjih nekoliko godina Belgrade Beer Fest je počeo da dodaje nove bine, u cilju promocije novijih regionalnih bendova. Šansu da se širem, festivalskom auditorijumu predstave imali su izmedju ostalih i Sergio Lounge, Sitzpinker, Navy ne obećava, Keni nije mrtav, Vizelj, Bohemija, Random, Dingospo Dali

Belgrade Beer Fest, koji je britanski list „The Independent“ svrstao među 20 svetskih atraktivnih događaja koje treba posetiti, bio je domaćin i za više od 500 pivskih brendova, a ono na šta su organizatori posebno ponosni jeste znatan broj predstavnika kraft pivarske industrije koji toj manifestaciji daju posebnu čar. U izboru piva, pored domaćih i regionalnih brendova, mogu se pronaći i ona iz celog sveta – od SAD, preko Evrope, do Japana.

Predstavnici Grada Beograda i gradske Turističke organizacije često su isticali njegov doprinos turizmu, uz ocene da je to jedan od najposećenijih festivala tog tipa u svetu, kao i način na koji festival utiče na promociju kulturne i muzičke scene, zbog čega je festival prepoznat kao “Izuzetan događaj za turizam grada”.

Festival zbog globalne pandemije korona virusa nije održan 2020. godine, dok je 2021. održan uz posebne mere zaštite koje su tada bile na snazi na republičkom nivou. Kovid sertifikati su pregledani na festivalskim ulazima, bilo je organizovano besplatno testiranje, a taj novi deo organizacije nije značajno uticao ni na broj posetilaca, ni na druge aspekte festivala.

Od ove godine, festival će organizovati kompanija Skymusic, koja je brend Belgrade Beer fest ranije ove godine otkupila od dosadašnjeg organizatora – Beogradske kulturne mreže. Brend festivala prodat je jer je prethodni vlasnik upao u finansijske probleme, zbog čega su nastala velika dugovanja prema bendovima koji su na festivalu nastupili 2021. godine, ali je Skymusic taj problem rešio nedugo po preuzimanju organizacije.

Do početka festivala ostalo je nešto više od mesec dana, a prva imena izvođača koji će zauzeti bine Belgrade Beer festa biće poznata veoma skoro.

Najnovije vesti

Izdvajamo