-

Riječki metal bend Mamut ovog vikenda dolazi u Srbiju

Mamut Kruna NihilistRiječki alternativni metal bend Mamut ovog vikenda posetiće Srbiju. Prva stanica je Novi Sad gde će u petak, 30. septembra, u prostoru CK13 nastupiti s bendom Flatlander, a zatim će Mamut dan kasnije, 1. oktobra, nastupiti u beogradskom klubu Elektropionir.

Mamut je alternativni metal bend koji 2017 koji pokreće Ivo Jurčić po završetku snimanja materijala za prvo EP izdanje “Freak Show”. U naredne tri godine Mamut mijenja nekoliko postava i prolazi kroz različite faze eksperimentiranja i traženja vlastitog autentičnog zvuka, objavljuje svoj drugi EP “Mrtvi idoli”, a trenutak kada se bendu pridružuje Borna Žderić postaje novo kreativno uporište i baza za daljnji razvoj.

Danas, uz Jurčića na gitari i vokalima te Žderića na gitari, sastav čine još Niko Šafar na bas gitari te Rok Božić na bubnjevima.

U Srbiju dolaze kako bi predstavili svoj aktuelni album „Nihilist“ koji je prošle godine objavljen za izdavačku kuću Snaga Records. Ovo izdanje bend opisuje na sledeći način:

„Album je kao celina putovanje kroz koje pojedinac prolazi kada počinje da uviđa pukotine u vrednosnom sastavu društva u kom živi. Putovanje započinje odricanjem licemernih društvenih normi i nastavlja sa traženjem novih, odnosno ispravnih, a završava se saznanjem da ne postoji nikakav svet ili život osim ovog, i da je ovaj život jedini
koji je bitan, jedini za koji se vredi boriti. Ne postoji raj, ne postoji pakao i jedino mesto gde pripadamo je jedni sa drugima.

Različito od klasičnog tumačenja, u ovom slučaju nihilista nije osoba koja je odustala od života i koja ga smatra beznačajnim, već suprotno – nihilist je aktivni pojedinac koji ima potrebu da uništi sve lažne vrednosti, da obriše ploču i stvori nešto novo, bolje i snažnije.“

„Za razliku od vrste po kojoj je dobio ime, Mamut je uspeo da preživi ledeno doba, razvali debeli led introvertnosti ispod kog se nalazio na prethodna dva EP izdanja, pobegne iz zabarikadirane pećine i nemilosrdno i pomahnitalo kljovama napadne sve one koji su ga tamo zarobili. Njegov bes je produktivan, njegova volja je čelična, njihov zvuk je tvrd poput čelika i udara silovito poput meteora pravo u ono što smatra centrom problema.

Da li ironično vikao nacionalističke parole, suprotstvaljao se iščašenom sistemu vrednosti, jasno iskazivao svoju životnu filozofiju ili pak na kratko pokušavao da se sakrije iza sopstvenih kapaka, jedno je sigurno – Mamut za sobom uvek podiže ogromnu prašinu sazdanu od najoštijeg soničnog peska koji bode oči i ostavlja snažan utisak kog ćete se teško otarasiti“, piše Mladen Milošević u recenziji za Balkanrock.

Cena karte za koncert u Novom Sadu je 400 dinara, dok će u Beogradu iznositi 500 dinara.

Najnovije vesti

Izdvajamo