-

NaslovnaVestiNajave koncerataPsihodelični Škoti The Cosmic Dead i zagrebački Fjodor u Vintage Industrial Baru...

Psihodelični Škoti The Cosmic Dead i zagrebački Fjodor u Vintage Industrial Baru

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.


U četvrtak, 11. svibnja, bendovi The Cosmic Dead i Fjodor nastupaju u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

Četveročlani heavy psych rokeri The Cosmic Dead osnovani su 2010. godine u Glasgowu, da bi već 2011. godine izbacili „Psychonaut“ – digitalno izdanje sa 4 pjesme koje su zapravo jamovi s probi. Nekoliko mjeseci kasnije, njemačka etiketa Who Can You Trust objavila je taj demo i na kazeti. „Napisali smo 4 pjesme, ali koje ukupno traju 80 minuta, a polovica tog vremena se odnosi na zadnju stvar ‘Father Sky, Mother Earth’.“ Danas su ipak ušli malo u okvire šire publike, ali malo. Na zagrebačkom koncertu promovirat će šesti studijski album „Psych Is Dead„, koji je službeno izašao 21. travnja, a tematizira međuzvjezdana putovanja sumornim svemirom.

Fjodor, pshihodelični/space/noiz bend iz Zagreba čija je glazba nastala pod utjecajem različitih glazbenih žanrova kao što su krautrock, jazz, noise, space, elektronika, metal, balkanska i orijentalna te suvremena i klasična glazba, osnovan je 2006. godine kao trio, dok su momentalno ‘apgrejdani’ na četiri člana. Samostalno su izdali dva albuma: “I” (2008) i “Riding through the Black Hole” (2011), dok se posljednji studijski uradak “St. Anthony’s Fire”(2013) može nazvati konceptualnim albumom u obliku jedne 45-minutne pjesme koja je utjelovljenje čistog instrumentalnog progresivnog rocka pomiješanog s psihodeličnim rifovima i space synthevima. Tijekom godina, bend je odradio nekoliko europskih i balkanskih turneja te dijelio pozornicu s bendovim poput Zechs Marquise, Dukatalon, Belgrade Noiz Society i Oresund Space Collective. Za Fjodor kažu da zvuče kao rani Pink Floydi na steroidima, a trenutnu postavu benda čine: Ivan Beuc – gitara, Aljoša Reljić – bubnjevi, Marko Plešnik – bas i Siniša Mraović – gitara/synth.

Koncert počinje u 21:30 h, a ulaznice po cijeni od 40 kn možete nabaviti u pretprodaji u Kavezu, Vintageu i Dirty Old shopu. Na dan koncerta, ulaznice možete kupiti po cijeni od 55 kn.