-

Prvi niški Underground fest ovog vikenda u NKC-u

Underground fest, NKC

Bendovi Autonomna kontrola, Sky Hook, Obluda, 557, Nemir, Righel, Blue Mondays i Ehrmantraut Groove Inc. nastupiće na prvom niškom Underground festu koji se održava 7. i 8. oktobra u Niškom kulturnom centru. Festival će biti humanitarnog karaktera.

Prvog dana festivala, u subotu, 7. oktobra, nastupaju bendovi Autonomna kontrola, Sky Hook, Obluda i 557.

Autonomna kontrola je mladi bend, nastao na tragu punka, post punka i gothic rocka.

Sky Hook je alternativni rok bend osnovan u Nišu maja 2022. godine. Postavu koja će nastupiti na Underground festivalu čine Aleksa Marković (gitara, prateći vokali), Mihajlo Stojanović (bubanj), Aleksa Paskaš (bas) i David Živić (vokal). U muzici benda se najviše prepliću zvuci britpopa, grandža i britanske indi rok scene. Na nastupu u NKC-u čućete selekciju autorskih pesama, među kojima je i prvi singl benda „Astra“.

Bend Obluda postoji od februara 2023. godine. Sačinjavaju ga: Mihailo Trajković na bubnju, Milutin Mladenović na basu, Stevan Rančić na gitari i Ilija Nikolić kao vokal i gitara. Pesme koje su u originalu snimane kao post-punk numere za projekat „y3retik“, bend uživo izvodi u nekom tvrđem alternativnom rok fazonu zajedno sa još par obrada od bendova koje članovi vole da slušaju.

557 je novonastala ekipa koja spaja iskustvo iz prethodnih, nerealizovanih projekata, sa svežim energijama trenutne postave. Njihov zvuk je široko definisan, sa dubokim uticajem roka koji donosi snagu i strast, elektronike koja unosi modernu i futurističku dimenziju, te naravno, nezaobilaznog indie zvuka koji dodaje osećaj bliskosti. Svaka pesma je priča o njihovim iskustvima, emocijama i promišljanjima. Kroz tekstove i melodije, pokušavaju da prenesu svoje duboko lične doživljaje i da se povežu sa slušaocima na svakom nivou.

U nedelju, 8. oktobra, tokom drugog dana festivala, nastupiće bendovi Nemir, Righel, Blue Mondays i Ehrmantraut Groove Inc.

Nemir je bend koji je nastao početkom 2023. godine u Nišu. Nakon određenih izmena, trenutnu postavu čine Kosta Stanković za bubnjem, Stevan Radulović na bas gitari, kao i Andrej Kocić i Mihajlo Bošković na električnim gitarama. Sviraju isključivo autorske instrumentale sa primesama različitih žanrova: preko fanka, bluza i džeza, do stonera, panka i mnogih drugih.

Righel je mladi moderni metal sastav iz Niša formiran krajem 2021. godine. Spajajući elemente raznih žanrova kao sto su pre svega metal pa i drum and bass, orkestral i synth bend stvara unikatan zvuk koji je sklon daljem eksperimentisanju. Na putu da se probije na domaću scenu, Righel će se naći na ovogodišnjem izdanju Femiksete sa pesmom „Rush“.

Blue Mondays je sastavljen od iskusnih muzičara koji kroz sviranje zaostavština bendova Joy Division, Stooges itd, grade ličnu post punk priču, donoseći pravu, iskrenu energiju svirke, karakteristične za kraj sedamdesetih i početak osamdesetih. Mančesterska kultura nalaže, scenski nastup je ključan faktor dobrog performansa, a oni su to rekreirali čestim šutkama između članova na sceni. Sviraju sve hitove, od „New Dawn Fades“ do „Love Will Tear Us Apart“, koji publiku podstiču da plešu tokom celog nastupa i time pokazuju da “pesme Joy Division-a nisu samo tužne”.

Ehrmantraut Groove Inc. je spoj vožnjice, faza i zavodljivog glasa. Bave se dostavom svežih i čupavih riffova direktno do vaše uzengije još od davne 2019. godine. Iza sebe možda nemaju nešto konkretno, ali poseduju najveći špajz neiskorišćenih riffova sa ove strane Gabrovačke reke.
Ehrmantraut je izbacio 3 singla do sad, a trenutno privode kraju rad na debi albumu, pa se očekuje da krajem godine uđu u studio i započnu proces snimanja istog. Za sebe kažu da nisu žanrovski opredeljeni, mada se može reći da korene pronalaze u desert/stoner zvuku sa primesama psihodeličnog bluz roka.

Nastupi obe večeri počinju od 20 časova, a ulaz je donacija od minimum 200 dinara. Karta se kupuje na ulazu, a sav prihod ići će u humanitarne svrhe.

Najnovije vesti

Izdvajamo