-

NaslovnaVestiNajave koncerataPoznate predgrupe za koncert Dead Kennedys u zagrebačkom Boogaloou

Poznate predgrupe za koncert Dead Kennedys u zagrebačkom Boogaloou

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Vox Populi
Vox Populi

Najveće ime drugog vala punk rocka i trenutno najveći još uvijek postojeći punk band iz „stare garde“, američke legende punk i hardcore scene Dead Kennedys 27. listopada dolaze u zagrebački Boogaloo, u sklopu svoje europske turneje. To će biti njihov prvi dolazak u Hrvatsku u svojoj 38 godina dugoj karijeri, a kao predgrupe će nastupiti čak tri lokalna benda, sva tri s dugim radnim stažom.

Prvi su legende ovdašnjeg punk rocka, vinkovački Pogreb X koji spadaju u drugi val ex-yu punk scene, poznati su po ekscentričnom pjevaču Satanu Panonskom. No, malo ljudi zna da je Satan došao u već postojeći bend i da je većinu pjesama napisao osnivač benda, tadašnji basist, danas pjevač, Adolf Soldo. Pogreb X se 1985. razilaze sa Satanom i prestaju svirati dok je Satan nastavio solo karijeru svirajući i dalje pjesma Pogreba X, malo ih izmijenivši. 2003. se Pogreb X ponovo okuplja za jednu svirku u Vinkovcima, no interes je bio toliki da sviraju i dandanas.

Druga predgrupa dolazi iz Beograda i slove za hard core punk legende. Vox Populi postoje od 1994. i očito je da su najviše slušali The Exploited. Glavni akter je pjevač i vođa benda, lokalna beogradska punk legenda Nenad Vlasić zvan Rudar. Tekstovi su im socijalno politički angažirani obrađujući svakodnevnicu u kojoj žive te pripadaju DIY (Do It Yourself) sceni, znači punk to the core. Ove godine su nastupili na največem punk festivalu na svijetu, „Rebellion“ u britanskom Blackpoolu.

Treća predgupa su zagrebački stari punkeri Eksodus koji su nastali od ex članova legendarnog zagrebačkog punk banda Skol, djelovali su sredinom osamdesetih i ponovo se okupili 1999. Poznati su po tome jer često sviraju s poznatim stranim punk bendovima i jedni su od rijetkih lokalnih bendova koji sviraju old school punk rock.

Početak koncerta je najavljen za 20 sati, a cijena ulaznica iznosi 150 kn, na ulazu 170 kn. Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim pretprodajnim mjestima i online shopovima: u Zagrebu: Dirty Old Shop – Tratinska 18 (online i 01 5573 888), Kloto – Masarykova 14, Purgatory – Ozaljska 46, Octopus Piercing Studio – Gundulićeva 31, , Rockmark – Berislavićeva 13. U Rijeci: Dallas Music Shop – Splitska 2A, ON PAROLE, Eventim sistem.