-

Poznata prva imena izvođača za predstojeći MENT festival

Turisti

Peto izdanje MENT-a, festivala muzičke kreativnosti održaće se na više mesta u Ljubljani od 30. januara do 1. februara 2019., a ovom prilikom najavljuje 24 izvođača iz čak 17 zemalja. MENT Ljubljana, koji je početkom godine na Eurosonicu proglašen najboljim malim i „indoor“ festivalom, još će više opravdati dobijene nagrade predstavljajući najbolje od muzičke i koncertne ponude iz cele Evrope.

Festival će ove godine ugostiti jedan od najznačajnijih gitarskih bendova ove decenije, danski Iceage, koji je ove godine za Matador Records izbacio svoj četvrti album „Beyondless“. Slovenačka grupa Katalena, koja inspiraciju vuče iz slovenskih narodnih pesama, promovisaće svoj sedmi album „Človek ni zver/Man Is Not a Beast”, a pridružiće im se i indie dvojac Peter Kernel koji je ove godine nominovan za najbolji nastup na švajcarskoj Live Talents nagradi. Hrvatske boje na MENTu predstavljaće Porto Morto čiji je prvenac hvaljen i slavljen, kako od kritike, tako i od publike. Roterdamska alternativna scena trenutno proživljava renesansu u što će publiku uveriti nastup benda Lewsberg.

It It Anita belgijski su post pankeri koji idu ruku pod ruku s britanskim post pank psihodeličarima Squid. Post pank elementi mogu se pronaći i kod Litvanaca koji se kriju iza imena Shishi, kao i ukrajinskog dvojca Ptakh_Jung. Malo žešći zvuk neguju holandski pankeri  Charlie & The Lesbians te francuski post metalci Celeste, dok će Srbiju predstaviti dva vrlo interesantna benda koji sve više privlače pažnju publike širom regije: Turisti i Vizelj. Zabelov Group dolaze iz Češke i kombinuju filmsku muziku sa samplovima i akustičnim instrumentima uz malo elektronike. Italijani Bee Bee Sea će se publici predstaviti svojim haotičnim rokenrolom, Španci Mohama Saz nude kombinaciju tuareške hipnoze i arapskog šarenila uz uticaj anadolijskog psihodeličnog rocka. Nemački bend ÄTNA poznat je po energičnom dark pop izražaju, lo-fi Slovenci 7AM, koji su ove godine nastupili na Tabor Film Festivalu, takođe će pokazati zašto su trenutno jedan od bendova o kojima se najviše priča u Deželi. Aiming for Enrike predstaviće Norvešku svojom mešavinom broken jazza i prekrasne buke. Jeanne Added je pevačica iz Francuske koja je osvojila Deezer Adami Award zahvaljujući svom vrlo zaraznom pop zvuku, a njena koleginica iz Portugala Surma takođe će uvesti publiku u svoj sanjarski svet, kao i Austrijanci Schmied Puls. Slovenački četverac NOAIR svira alternativni pop, a banjalučki kantautor Sir Croissant kombinuje art pop, sevdah i narodnu glazbu.

Informacije o ulaznicama mogu se pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Najnovije vesti

Izdvajamo