-

Portugalska diva Dulse Ponteš u martu na Guitar Art festivalu u Beogradu

Jedan od najznačajnijih svetskih vokala, najveća portugalska zvezda Dulse Ponteš,
održaće, po prvi put, veliki koncert 20. marta u Sava centru u Beogradu. Koncert se održava u okviru 19. međunarodnog Guitar Art festivala.

Na ovom beogradskom koncertu Dulsa Ponteš proslaviće trideset godina svoje bogate karijere, gde će, pored velikih hitova, publika imati priliku da premijerno čuje neke od numera sa aktuelnog albuma „Peregrinacao“.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Sava centra i svim drugim prodajnim mestima u mreži Eventim.rs .

Cene se kreću od 1.490 do 3.290 dinara. Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti
pozivom na broj 011/2662020 ili putem mejla na office@gaf.rs.

Dulse Ponteš jedna je od najpriznatijih portugalskih umetnica sa devet albuma prodatih u više miliona primeraka uz brojna kompilacijska izdanja. Publika širom sveta je prepoznaje po njenoj čuvenoj interpretaciji pesme “Canção do mar“, koja je postala najizvođenija portugalska pesma svih vremena. U svojoj karijeri sarađivala je sa Sezariom Evorom, Hoseom Karerarsom, Karlosom Nunjesom, Jorgosom Dalarasom, Andreom Bočeli, Eniom Morikoneom i mnogim drugima.

Svojim albumom „Lagrimas“ Dulse Ponteš ponovo otkriva fado, u trenutku kada je bio zaboravljen i kada nova generacija muzičara nije bila zainteresovana za njega. Ovo je album koji je ostao kao jedan od najbolje prodavanih albuma svih vremena u Portugalu. Novu veliku popularnost fada, koja počinje u prvoj deceniji 21. veka, nije moguće zamisliti bez odlučujućeg doprinosa najveće portugalske dive Dulse Ponteš. Ona spaja tradicionalni fado sa savremenim stilovima i traži nove muzičke forme. Njena muzika nije inspirisana samo iberijskom muzičkom tradicijom, veći arapskim, afričkim i brazilskim zvukom.

Saradnja sa legendarnim kompozitorem Eniom Morikoneom zaokružena je na albumu „Focus“, kao zajednički album koji potpisuju oba umetnika. Album je postigao neverovatan uspeh, kao i sledeći dupli CD „A brisa do coração“ koji je uživo snimljen u Koloseumu u Portu. Dulce 2017. godine izdaje novi aktuelni album „Peregrinacao“ sa kojeg su se izdvojila numera „Meu Amor sem Aranjuez“.

Dulse Ponteš je dobitnik mnogih međunarodnih nagrada, kao što je nagrada Amigo za najboljeg izvođača latino muzike i Međunarodna nagrada Tenco, zatim prestižna nagrada Maria Carta i Microfono de oro.

Kroz Guitar Art, koji traje od 16. do 21. marta, Beograd je svakog marta centar gitarskih dešavanja u Evropi. Sa preko sto umetnika iz celog sveta koji će održati koncerte, predavanja i radionice, 19. po redu izdanje Guitar Art festivala opravdaće status jednog od pet najvećih festivala klasične gitare u svetu, a u svom programu će pored vrhunskih koncerata klasične muzike, predstaviti publici i atraktivan izbor svetskih muzičara iz oblasti džeza,
fada, tanga, flamenka i etno muzike. Pored velikog koncerta Dulse Ponteš u Sava centru, i ove godine Dom omladine biće festivalski centar sa tri koncertne večeri i 10 koncerata umetnika kao što su Duo Assad brothers, Joaquin Clerch, Puerto Flamenco, Duo Melis, Pacho Flores & Jesus “Pinguino” Gonzales, Duo Mushkalica, Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

Svečano zatvaranje održaće se u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca 21. marta kada će nastupiti učesnici projekta „Integracije“ koji će premijerno izvesti „EU Guitarsku svitu“ pod
mentorstvom Dušana Bogdanovića i uz Omladinski sinfonsijski orkestar El sistema.

Festival od ove godine predstavlja još jednu novu aktivnost, Belgrade Guitar Day koji će se održati 17. marta na Trgu Republike i koji će okupiti više hiljada gitarista u okviru programa koji će trajati preko deset sati.

Više informacija o programu i festivalskom rasporedu može se pronaći na www.gaf.rs.

Najnovije vesti

Izdvajamo