-

Philip Sayce prvi put u Hrvatskoj, Srbiji i BiH

Philip SayceSvjetski poznati rock i blues gitarista i pjevač Philip Sayce u nedelju, 18.6. kreće na evropsku turneju u sklopu koje će svirati u Hrvatskoj na Cittanova Blues Festivalu 30.6., Zappa Barci u Beogradu 12.7., KSET Pabu u Banja Luci 13.7. te dan kasnije, 14.7. na Mostar Blues & Rock Festivalu.

Brojni fanovi diljem Evrope imat će priliku uživo vidjeti jednog od najboljih gitarista na planeti sa zadivljujućim rock-blues stilom. U manje od mjesec dana održat će 14 nastupa u čak 12 zemalja! Izuzetno talentovani američki i kanadski gitarista i pjevač, rođen u Walesu (UK), promovirat će svoj najnoviji studijski album “Spirit Rising”.

“Za mene, rock, blues, jazz i hip-hop dolaze iz istog porodičnog stabla“, kaže Sayce. “Tako da svoj zvuk najčešće opisujem kao root muziku jer sadrži uticaje svih tih elemenata. Istovremeno želim da svoj zvuk usmerim u nove pravce koji odražavaju ko sam, gde sam i kuda dalje idem. To je bio najuzbudljiviji dio u stvaranju albuma Spirit Rising. Eksperimentirati s toliko ljudi iz različitih kreativnih sredina bilo je pravo uzbuđenje i privilegija.”

Oni koji traže vatrenu gitaru Philipa Saycea naći će je u izobilju na Spirit Risingu. Taj aspekt Sayceovog muzičkog identiteta je, na kraju krajeva, način na koji je izgradio svoju reputaciju počevši od svog usvojenog rodnog grada Toronta, gdje ga je legendarni Jeff Healey uzeo pod svoje okrilje kasnih 1990-ih. Nakon turneje po svijetu kao član Healeyjevog benda, Sayce se preselio u Los Angeles gdje je četri godine svirao sa  Melissom Etheridge prije nego što je 2009. godine zvanično započeo samostalnu solo karijeru sa albumom Peace Machine. Sayceovi naredni albumi čvrsto su uspostavili bijesnu bazu obožavatelja u Evropi, gdje je bio na turneji sa ZZ Top i Deep Purpleom. Sve ovo je na kraju privuklo pažnju Warner Music Canada 2015. godine, što je dovelo do izdanja albuma Influence.

Osnova svega je Sayceovo sviranje gitare, i za razliku od nekih proricatelja koji žale zbog smanjene uloge gitare u mainstream rocku, on vjeruje da je povratak toj nekadašnjoj slavi neizbježan dobrim dijelom zahvaljujući YouTubeu i drugim digitalnim medijima. „U ovom trenutku dolazi more mladih igrača koji imaju neograničen pristup učenju tehnika za koje su ljudima moje generacije bile potrebne godine traganja i pokušaja i grešaka da shvate“, kaže Sayce.

“Mislim da sve zavisi od toga gde gledate. Mi smo samo na vrhu ledenog brega s ljudima kao što su Rival Sons, Gary Clark Jr. i Greta Van Fleet koji sada privlače glavnu pažnju, a kada idete na njihove koncerte, uvijek su prepuni. Osjećam da je stvarno sjajno vrijeme za stvaranje rock i roots muzike, i nadam se da će se ovaj novi album svidjeti tim fanovima, kako starim tako i novim.”

Sa umjetnicima kao što je Philip Sayce, budućnost rokenrola je u sigurnim rukama.

Najnovije vesti

Izdvajamo